Реформаторите искат анкетна комисия по казуса КТБ

От РБ предлагат намаляване на таксите за управление на пенсионните фондове с 40%

Ивайло Анев 24 януари 2015 в 17:54 3996 5

Димитър Танев

Парламентът освободи подуправителя на БНБ, който отговаряше за надзора, но от Реформаторския блок настояваме за създаването на анкетна комисия по казуса КТБ, защото не може да се забрави и да остане безнаказано източването на 3,3 млрд. лева, които намалиха ръста на България с 0,6% от БВП.

Това заяви на брифинг в Ямбол заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ от РБ и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев.

По думите му реформаторите ще настояват всичко около КТБ да се освети през анкетната комисия. 

"КФН и ДАНС проспаха кризата с банката", категоричен беше Танев.

"За КТБ именно ние настоявахме да не се удължава агонията и да се обяви фалита на банката, за да се защити интересът и на обществото, и на вложителите", каза Танев.

По думите му РБ е подкрепил бюджета, защото той отговаря на трите задължителни условия на реформаторите – дефицитът да е до 3 % от БВП, да не се увеличава данъчната тежест и разходите да са до 40 % от БВП.

"Бюджетът за 2015 г. е бюджет на възможното и с него измъкваме кораба от плитчините, където правителството „Орешарски“ го остави", припомни Танев.

Той добави, че РБ предлага вдигането на прага за регистриране по ДДС от 50 хиляди на 200 хиляди лева и не допусна увеличение на данък лихва от 8 % на 10 %, което е част от мерките за стимулиране на бизнеса.

"Възложили сме на ръководствата на приходните агенции да се засили контролът върху вноса на акцизни стоки и събирането на приходите", каза още Танев.

Реформаторският блок е за намаляване на таксите за управление на средствата в пенсионните фондове с 40 %, което автоматично води до увеличаване на вноските на хората в личните им партиди.

"Този дебат предстои, но аз очаквам предложението да срещне широка парламентарна подкрепа. Други промени, които ще предвидим в пенсионния модел, е да дадем гаранции през закона, че пенсионните фондове няма да имат скрити собственици и ще гарантират достатъчно висока доходност на вложителите си", каза още Димитър Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови