Реформаторите и Патриотите: Лазаров и шефовете на ДАНС и ДАТО да се махат

Нели Чолашка 12 февруари 2015 в 13:45 5074 1

Радан Кънев

Депутатите от Реформаторския блок и от Патриотичния фронт, които подкрепят правителството на Бойко Борисов, искат смяна на висшия ешалон в МВР и службите.

Те настояват да бъдат сменени главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, на ДАНС - Владимир Писанчев и на ДАТО - Цветан Китов. И тримата бяха назначени по времето на кабинета "Орешарски".

Това е възможно, след като днес депутатите приеха окончателно промените в Закона за МВР. 

В края на дебатите по закона Пламен Нунев от ГЕРБ направи предложение да се запише, че до един месец ще бъдат освободени главният секретар на МВР и директорите на ДАНС и ДАТО, но след това го оттегли.

Оттеглихме това предложение, за да не се създава политическо напрежение, обясни председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов (БСП и ДПС не бойкотираха приемането на този закон и той беше приет бързо).

Той твърди, че не знае дали Лазаров отговаря на новите изисквания за стаж и дали вътрешният министър Веселин Вучков иска да го смени.

"Законът влиза в сила 7 дни след приемането му. Оттук нататък министърът, Министерски съвет са тези, които трябва да изпълняват процедурата и закона", уточни Цветанов.

"Добрият политическия тон не трябва да се служи за повод да се узакони узурпирането на МВР и специалните служби, извършено от ДПС през 2013 г., обяви на брифинг Радан Кънев от РБ след приемането на закона.

По думите му заради тази узурпация в момента плащаме над 3 млрд. лв. заради фалита на КТБ, който ДАНС проспа. 

РБ настоява Министерският съвет веднага да започне процедура по освобождаване на сегашното ръководство на МВР и службите и да назначи "нови некомпрометирани личности".

Валери Симеонов от ПФ обяви, че Патриотите са разочаровани от оттеглянето на предложението на Пламен Нунев, което съвпадало с позицията на Фронта.

"Ние сме изключително неудовлетворени от г-н Писанчев и от г-н Лазаров. Те наложиха един етикет, една емблема, която позори МВР", уточни Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови