Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Реформатори с искане да отпаднат данъците "уикенд" и "градина"

OFFNews 17 ноември 2015 в 16:12 2653 0

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внесоха предложения за изменение в наскоро приетия на първо четене пакет данъчни промени в редица закони – Закона за ДДС, Закона за данъците върху доходите на физически лица, Закона за корпоративното подоходно облагане и други.

Двамата реформатори предлагат отпадане на спорните данък „уикенд“ и „градинка“, както и на ограничението разплащанията в брой да бъдат до 5 хил. лв.

Преди седмица, по време на дебатите при първото гласуване на внесения от Министерство на финансите законопроект, Петър Славов отбеляза, че предложения данък „уикенд“ демонстрира пълно неразбиране на служебните ангажименти в частния сектор.

„Работата за бизнеса не е това, което е за държавния чиновник - от 9 до 17 и от понеделник до петък“ , заяви от трибуната на Народното събрание той.

В своите мотиви за отпадане на спорния данък Славов и Димитров посочват, че и в момента в Закона за ДДС и ДОПК е налице ред за установяване на неправомерно ползване на данъчен кредит за активи, които не се използват за стопанска дейност, а за лични нужди, както предвижда и т.нар. данък „уикенд“.

Въвеждането на новия ред, който се базира на необоримата презумпция „няма подадена декларация за ползване за лични нужди – счита се, че активът изцяло се ползва за такива“, очевидно противоречи и на философията на Закона за ДДС, и на европейски директиви (112/2006 ЕО), изтъкват Димитров и Славов.

„Нещо повече - подобен подход към бизнеса вероятно ще доведе до напрежение и дори до редица осъдителни присъди срещу страната ни (т.е. срещу българския данъкоплатец) в Страсбург, което най-вероятно ще обезсмисли изцяло фискалния ефект от тази мярка“, пише още в мотивите на двамата реформатори.

Затруднения за голяма част от гражданите и особено за по-малоимотните са причините Славов и Димитров да предложат и отпадане както на данък „градинка“, така и на намаляването на разплащанията в брой от 15 на 5 хиляди лева.

Петър Славов и Мартин Димитров предлагат още чрез опрощаване на данък да бъде насърчавано и прякото дарителство (т.е. това, което не е извършено чрез организация) за лечение на деца, когато необходимите средства не се покриват изцяло от държавата или държавата не е отпуснала средствата за лечението към момента на неговото започване.
Към момента се насърчава дарителството само в ползва на организации (например УНИЦЕФ, БЧК, Център „Фонд за лечение на деца“ и Център „Фонд за асистирана репродукция“), но често даренията за спешни и животоспасяващи операции се извършват директно към нуждаещите се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews