Реформатори питат Горанов проверява ли „популярните каси“

OFFNews 04 юли 2016 в 17:19 3478 4

Народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внесоха въпроси към финансовия министър Владислав Горанов относно регулацията на т.нар „популярни каси“.

Това се случва след като през последната седмица фалираха две дружества, за които има подозрение, че са работили като финансови пирамиди.

Двамата реформатори питат:

1. Извършвани ли са проверки/ревизии от данъчната администрация на дейността на дейността на тези или други взаимоспомагателни каси, определящи се като „популярни каси“, и какво показват резултатите от проверките/ревизиите?

2. Разполага ли Министерство на финансите с данни, какъв е броят на тези „каси“ в страната и дали е налице свързаност между лицата, техни собственици?

3. Какви други мерки е предприело Министерство на финансите за гарантиране, че подобни дружества не извършват незаконно банкова/влогово-кредитна дейност, за което се изисква лиценз по Закона за кредитните институциии сезирало ли е други компетентни органи и кога с цел защита интересите на гражданите?

4. Сезирало ли е Министерство на финансите БНБ по отношение на такива дружества във връзка с чл. 36 от Закона за кооперациите, когато е установило извършване на влогово-кредитна дейност?
Справка с Търговския регистър показва, че и в момента съществуват още над 20 „популярни каси“. Именно затова Славов и Димитров смятат, че министерството трябва да засили контролните си функции и да се увери, че всички те работят съгласно закона и няма опасност за средствата, които са им поверени. Особено важен за двамата депутати е въпросът дали тези дружества са свързани по някакъв начин.

„От разпространената информация стана ясно, че вероятно в нарушение на закона, средства са предоставяне не само на членове-вложители в касата, но и на трети лица, което по същество се явява влогово-кредитна дейност, която подлежи на лицензиране и строга регулация по Закона за кредитните институции. Допълнителен въпрос по отношение на дейността на работата на „популярните каса“ възниква по отношение на изключително високите лихви, които са предлагани на вложителите и дали на практика на става дума за финансова пирамида“, пишат във въпроса си представителите на Гражданските съвет към Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews