Реформатори искат промени в закона, с който МВР ще може да ни следи през телефона

OFFNews 30 май 2016 в 14:23 2446 0

Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) Петър Славов и Мартин Димитров предлагат промени в приетия миналата седмица на първо четене законопроект за изменение на Закона за електронните съобщения, с който МВР ще може да следи през телефона хора, които са издирвани, или такива, които може да станат жертва на престъпление. 

Според промените главните полицейски дирекции, специализираните и регионални дирекции на ДАНС, "Военна полиция", Държавна агенция "Разузнаване" ще могат да имат достъп до това кой и кога ви се е обадил, както и колко време сте разговаряли и през коя клетка на мобилния оператор. Законът предвижда данните да използват само за издирване на лица, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление. В текстът обаче не е обяснено какво точно се приема за "обосновано предположение"

Именно това е и една от поправките, които предлагат между двете четения Димитров и Славов. Миналата седмица по време на дебатите в пленарна зала Петър Славов предупреди, че непрецизните текстове на законопроекта, който принципно има добър замисъл, могат да се използват с користни цели. Още тогава двамата реформатори, които не подкрепиха промените в закона, казаха че ще внесат поправки, които да затворят вратата за злоупотреби.

"„Обоснованото предположение“, което съответната служба ще формира за извършено (респективно-опасност от извършване) тежко престъпление, следва да се базира на конкретно събрана информация и данни, а да не е субективно формирана и така да се създава предпоставка за злоупотреби. По този начин и впоследствие-при извършването на преценка от компетентния съд по искането, съдебният състав ще може да си формира независима преценка на база доказателства, относно основателността на „обоснованото предположение“, пишат още в мотивите си Петър Славов и Мартин Димитров. 

Депутатите от РБ предлагат думите „издирване на лица“ да бъдат заменени с „лица, обявени за издирване“, както е официалният юридически термин. Според тях използваните в законопроекта думи „издирване на лица“ могат да имат прекалено широк прочит, докато прецизирания текст, който те внасят, изисква образуване на досъдебно или съдебно производство.

Двамата реформатори отбелязват също, че предложения им съответстват на решение №2 от 12 март 2015 г. на Конституционния съд, когато редица текстове от Закона за електронните съобщения бяха отменени поради противоконституционност.

Славов и Димитров са убедени, че предложенията им удовлетворяват напълно исканията, както на вносителите, така и на представителите на гражданското общество, които се обявиха против приетите текстове, поради опасността да се повторят казуси като аферата „Червеи“ и други подобни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови