Димитров и Славов: Къде са осъдените за АЕЦ "Белене"?

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2016 в 14:05 6226 26

Народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внасят днес два въпроса към министъра на енергетиката Теменужка Петкова. И двете питания са във връзка с търсенето на отговорност на длъжностните лица, заради които България беше осъдена да заплати 550 милиона евро по казуса „АЕЦ Белене“.

Гражданите в Реформаторския блок питат: „Ще предприеме ли Министерство на енергетиката като принципал на Българския енергиен холдниг ЕАД и НЕК ЕАД действия и какви за търсене на имуществена отговорност срещу ръководните към онзи момент длъжностни лица, отговорни за поръчване на оборудването, предмет на иска на руската страна, без за изграждане на АЕЦ Белене да е бил сключен договор, нито да е било осигурено финансирането на проекта?”

„Разполагате ли с актуална информация от Прокуратурата на Република България за извършеното разследване по данните, съдържащи се във въпросните доклади и има ли лица, привлечени като обвиняеми за прахосването към онзи момент на над 2 милиарда лева, а след решението на Арбитражния съд – вече над 3 милиарда лева публични средства?”. 

Считаме, че е редно да се потърси отговорност от виновните длъжностни лица, отговорни за това чудовищно прахосване на публични средства“, заявяват Димитров и Славов. 

В 41-то Народно събрание бе сформирана анкетна комисия за изясняване на фактите и обстоятелствата относно похарчените към онзи момент близо 2 милиарда лева „инвестиции” в несъстоялата се АЕЦ „Белене”. АДФИ изготви доклади съдържащ подробна информация за незаконосъобразни, неизгодни и нецелесъобразни действия на редица длъжностни лица.

След осъдителното решение на Арбитражния съд срещу българската страна, към тези 2 милиарда лева похабени пари на данъкоплатеца следва да се добавят нови 550 милиона евро, или нови над 1 милиарда лева. Въпреки това, 3 години след като проектът „АЕЦ Белене“ беше окончателно спрян, подведени под отговорност няма.

Именно затова Мартин Димитров и Петър Славов настояват Министерство на енергетиката да предприеме конкретни мерки за търсене на съдебна и имуществена отговорност на лицата, заради които страната ни губи над 3 милиарда лева в една сделка, която никога не е имала нито обществена подкрепа, нито икономическа обосновка. 

В отворено писмо до премиера Борисов от екологичната организация "За Земята" също призоваха за бърза реакция на прокуратурата по казуса "Белене".

"Виновниците за това разхищение дори организираха национален референдум с цел да узаконят този грабеж, за щастие не успяха да заблудят българското общество. С оглед на така посочените „усвоени“ суми и липсата на търсене на отговорност е напълно разбираемо защо същите герои сега настояват за прилагане на същата схема на грабеж. От години привеждаме официални данни, че разполагаемите мощности за производство на енергия в България са много повече, отколкото са ни необходими", пишат от "За Земята".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9340

26

Blagodatka Dushanova

23.06 2016 в 10:39

Няма да има осъдени,докато олигархията от герб управлява България,докато цацаров е глав.прок.,докато ченгетата (като агент гоце например)са в парламента и докато бсп се прави ,че не е управлявала и не е крала от този ненужен корупционен строеж!

59994

23

Red or Dead

21.06 2016 в 22:34

А дано, защото ми се струва доста НАГЛО, само час след предния ви пост да се случват отново тези свинщини....

9268

22

Владимир Йончев

21.06 2016 в 22:28

Не се хабете с това. Ще премахнем проблема с фалшивите минуси.

59994

21

Red or Dead

21.06 2016 в 22:21

Проф, виждам, че не си видял коментара на Йончев тази вечер около 19часа, и затова се чудиш на моя пост към него...за да не си губиш времето да го търсиш, ще ти го пейстна в отделен пост, така ще ти стане ясно защо написах това

Апропо причината беше, че видях как точно твоите коментари в темата за мангустите са шандросани и затов го направих...

59994

20

Red or Dead

21.06 2016 в 21:51

“““Позачистих малко спам от празни и/или еднакви коментари. От което точките на някои съфорумци понамаляха. Чесън го пожалих, защото още не съм му оправил точките от предишната атака, но и това ще стане.
Не си играх да махам минусите на Оффчар, те не влияят на рейтинга, а няколкото скрити коментара ще ги преживеете.
Тия дни ще се върна по-назад във времето да видя дали и преди се е случвало, но първо ще увеличим наказанието на 100 точки, че от 50 явно няма нужния ефект.
Правим известни промени в системата, вероятно още тази вечер ще са готови и ще ги обявим специално.„„„„„„„

Ето това е 1:1......

59994

19

Red or Dead

21.06 2016 в 21:50

Проф, виждам, че не си видял коментара на Йончев тази вечер около 19часа, и затова се чудиш на моя пост към него...за да не си губиш времето да го търсиш, ще ти го пейстна в отделен пост, така ще ти стане ясно защо написах това

Апропо причината беше, че видях как точно твоите коментари в темата за мангустите са шандросани и затов го направих...

59994

17

Red or Dead

21.06 2016 в 21:35

Г-н Йончев, виждам “добре сте се постарали“, НО явно не е достатъчно добре, затова аз специално ще процедирам по ТОЗИ начин.......всеки поста който ми бъде “оценен“ по ОЧЕВАДНО фалшив и нямащ нищо общо с правилата на сайта начин........на всеки “скрит“........5 копи/пейст.....ОЧЕВАДНО на мен ми е по-лесно да го сторя отколкото на въпросния джентлемън......

Много ми е странно как отстранихте и “изтрихте“ наши постове, а ВЪПРОСНИЯТ чиляк си “работи“ безпроблемно и БЕЗНАКАЗАНО....ако това е целта на занятието.....моля кажете го в....ПРАВ текст!

Вие казахте, че ще има промени в сайта, които ще бъдат оповестени.....по-късно......МНОГО СИЛНО се надявам, че този тип “пърформанс“ ще бъде спрян, едва ли е нужно да ви казвам точно аз, че вие сте ГОЛЕМИЯТ губещ от такива жалки манипулацийки.....

Щото се получава така, че тези които съвестно си спазват правилата за коментиране и оценяване биват “шандросвани“ за сметка на......някой/И които ИЗЦЯЛО анонимно си правят каквото им душа сака.