Рашков: Не е имало нахлуване в университетите, те не са защитена територия

OFFNews 19 ноември 2021 в 17:31 3933 0

Снимка БТА/Архив

Ако полицейските органи са си планирали така нещата, че да правят проверка, аз не мога да зная 49 хиляди служители какво правят. Университетът - това не е защитена територия. Представете си ако там се извърши престъпление, първо на органите на МВР ще се съобщи и ще се търси помощ. Министерството няма проблем да влиза в учебните заведения, за да извършва проверки. 

Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по повод започнатите проверки от "Икономическа" полиция в три университета - СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС и Техническия университет.

По-рано днес от пресцентъра на ведомството съобщиха, че проверките са във връзка с отпуснати 78 млн. лева за ремонт на общежития. С писмо от МОН обаче е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите изпълнители. 

Така от МВР опровергаха кандидата за президент проф. Анастас Герджиков, който обяви в предизборния дебат вчера, че акцията в СУ е за купуване на гласове.

"Има указания да се включи клауза за 100% авансово плащане. Това нормално ли е? Ако за някого това е нормално, аз искам да кажа, че за МВР не е. Ще изясним този случай независимо кога се насрочват избори. Колко ин хаус процедури видяхме. За пътища, за магистрали. Ние сега трябва да изясняваме къде са отишли парите", каза още Рашков. Той допълни, че трябва да се провери дали при "процедурите за парите на ВУЗ-овете не е същото като парите за АМ "Хемус". 

"Другите университети нищо не са казвали. Може би защото там няма хора, които са издигнати за президент", заяви още ресорният министър. Рашков обясни, че никой от министерството не е имал намерение да изложи Герджиков.

Относно изборите в Турция вътрешният министър заяви, че ситуацията в Турция оставя привкус на "едно желание някой да се намеси във вътрешните работи на нашата страна". 

"В множество избирателни секции в Турция са гласували по 1500 души. След като знаем, че една много голяма част от сънародниците ни там са позабравили български, възниква въпроса обективно възможно ли е да се случи такъв голям брой гласуване", каза още Рашков.

Той допълни, че буди съмнение също ниската активност на симпатизантите на ДПС у нас и високата в чужбина: "Не помня в историята назад ние като българи да се интересуваме точно по този начин от изборния процес в Турция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!