МВР влезе в СУ, УНСС и Техническия университет заради дадени авансово 70 млн. лева за ремонти

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2021 в 12:58 3932 1

Служители на Главна дирекция "Национална полиция" проверяват по сигнал три висши училища в София – СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС и Техническия университет, за изразходване на средствата за подобряване на битовата общодостъпна и социална среда.

Така от пресцентъра на МВР опровергаха кандидата за президент проф. Анастас Герджиков, който обяви в предизборния дебат вчера, че акцията в СУ е за купуване на гласове.

От МВР уточняват, че с Постановление на Министерския съвет 219/2020г. са отпуснати целеви средства на държавните ВУЗ, притежаващи студентски общежития, за подобряване на битовата общодостъпна и социална среда в размер на 68 000 000 лв. С ПМС 53/2021 г. са добавени още 10 000 000 лв. С писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите изпълнители.

В хода на започналата проверка служители на Отдел „Икономическа полиция“ на ГДНП са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури, съобщават от МВР и допълват, че на 17 и 18 ноември служители на МВР не са посещавали университетите във връзка с изборния процес.

По повод основанието за проверка - "авансово плащане до 100% срещу обезщетение" - бившият образователен министър Красимир Вълчев коментира, че това е "напълно нормална практика за края на бюджетната година и когато средствата са обвързани с конкретен бюджет. Прилагана всяка година и одитирана стотици пъти от финансово-контролни органи, без да е окачествена като лоша".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови