Радев: За нас са еднакво близки и руският, и украинският народ

Хърватският президент, който не иска единство в ЕС по въпроса за руската агресия в Украйна, си намери съюзник в България

Юлиуш Висожински 25 май 2023 в 21:29 7806 17

Срещата на Дондуков 2

Снимка president.bg

Срещата на Дондуков 2

"Както каза и президентът на Хърватия - всяка държава член на ЕС има своя исторически път. И това е богатството на ЕС - че ние имаме различни исторически корени, имаме различни национални идеи, имаме различен път, докато стигнем до ЕС. Факт е, че българският народ е признателен за 150 000 загинали руски войници в Руско-турската освободителна война преди век и половина. Това наистина е принос към нашия народ, който ние тачим и никога няма да забравим. Но това няма връзка с агресията на Русия в момента срещу Украйна."

Това заяви президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 посрещна хърватския си колега Зоран Миланович. Държавният глава на Хърватия е на официално посещение у нас по покана на българския президент.

България има категорично ясна позиция. Ние затова настояваме час по-скоро да намерим дипломатическо и мирно решение на този конфликт, защото за нас са еднакво близки и руският, и украинският народ. Ние имаме еднакво близки исторически връзки. Когато казвам 150 000 загинали руски войници, това означава и украински войници, всички народности от тогавашната Руска империя, каза Радев.

"Не мога да приема, че единството на ЕС по всички въпроси е някаква ценност"

Според хърватския президент Зоран Миланович в момента "става въпрос за война, която не е в ЕС, до която се е стигнало поради редица обстоятелства и за която Русия е обвинена".

Когато някой изрази минимален скептицизъм към догмата и когато не е "за" война до пълно изтребване, излиза, че подкрепя Русия. Аз трябва да заема позиция, която е много сходна с позицията на г-н Радев. Единството на ЕС не е догма и не е нещо, което се подразбира само по себе си. Не същестуват хора с ясни демократични мандати, които имат право да говорят от името на ЕС, освен основните тези, ако се договорим за тях. Не мога да приема, че единството на ЕС по всички въпроси е някаква ценност. Ние сме национални държави, различни сме, някои сме по-либерални, други са по-консервативни, заяви още Зоран Миланович.

Хърватският президент и съпругата му Саня Мусич Миланович бяха посрещнати с официална церемония от Румен Радев и Десислава Радева пред сградата на президентската институция. Двамата държавни глави проведоха среща на „четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между официалните делегации на двете страни.

Абсурдните изказвания на хърватския президент

В самата Хърватия Зоран Миланович е известен със скандалните си изказвания. Така например преди година той заплаши, че ще наложи вето на Финландия за членство в НАТО, докато не бъдат решени проблемите...на хърватите в Босна и Херцеговина. Ето и логиката на хърватския президент, обяснена с негови думи: "Щом Кипър може да наложи вето в ЕС на санкциите против беларуския президент Александър Лукашенко, докато не бъде решен проблемът с Турция за експлоатацията на газа, защо Хърватия да не може да го направи."; "Искате в НАТО? Няма проблем, имаме достатъчно време. За Финландия това е жизнено важен въпрос, и за нас е жизнено важно ще избират ли хърватски представител хърватите в Херцеговина. Е, сега ще чуят това хора, които иначе не биха го чули."

А през януари 2022 г. Зоран Миланович обяви: "Хърватия няма никаква връзка с конфликта в Украйна. Хърватия няма да изпраща войници в случай на ескалация. Напротив, ще отзове всичките си военни, до последния хърватски войник." Тогава се наложи хърватският премиер Андрей Пленкович да се извини на Украйна за изявлението на президента и да обясни, че няма никакви хърватски войници в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

18

6екеr4о

26.05 2023 в 14:45

Като гледам на фотото как се подхилква президеншата, то пРезидентина Рундьо не би посмял да говори дори от нейно име, камо ли от името на целия български народ, щото вечерта тя ше му масажира плешивата кратуна с налъма, оснала ѝ от предказармените му години!

Мъжле под чехъл, к`во да прави...

А уважаемият Матеев К е много прав за лъжите на Рундьо относно броя на загиналите войници от всички народи, не само от Руската империя. Само за сравнение искам да припомня, че броят на войниците, оставили костите си по българските земи, е приблизително толкова голям, колкото изкланите българи в Ст. Загора, заради малоумията на прехваления ген. Гурко!!!

705

17

Деспин Митрев

26.05 2023 в 12:07

Е, за Вас руския е още по-ближе, а в лицето на решетников - хептен ближе :)

2159

16

Kilca

26.05 2023 в 08:09

Този нагъл глупак продължава да излага България! След каскета е негов ред да се отървем…

1000

15

Зла свекърва

26.05 2023 в 08:03

Час по-скоро да се намери дипломатическо решение? Ами ето, предложението е готово:

1. Русия се изтегля веднага от всички украински територии, които е окупирала незаконно, според международно признатите граници на Украйна.

2. Русия трябва незабавно да освободи военнопленниците, да върне депортираните деца и да изплати щетите, които е нанесла.

3. Русия предава на украинското правосъдие всички преки и косвени виновници за престъпленията, които е извършила по време на тази агресия.

4. Ръководнинте лица, отговорни за тази агресия биват съдени на международен трибунал.

5. Освобождаване на политическите затворници в Русия, демилитаризиране на образованието, на медиите им и публично разобличаване на всички човеконенавистни лъжи, чрез които се постели пътя за тази агресия.

6. Русия се изключва от Съвета за сигурност на ООН за достатъчно дълъг период от време, като наказание за военната агресия, и докато не стане нормална държава, която да не заплашва своите съседи.

4738

14

Того

26.05 2023 в 06:11

Това не е моя президент. Срам ме е от президента на България. Този човек не е натовски генерал, той е варшавски генерал. Срам за България е да има такава руzка подлога за президент.

4038

13

Moirae

26.05 2023 в 00:53

Няма как да сме близки до нещо толкова човеконенавистно и противоестествено като режима в кремъл.

8025

12

Trabajo

25.05 2023 в 23:48

лелеее, докъде я докарахме!
Румен Радев не само да казва, че има украински народ а даже да ни бил близък колкото руския!
баси, баси, баси.
значи е много зле положението на фронта и на международното такова, щом такива задачи почнаха да спускат от Кремъл

850

11

pr07ecH70r

25.05 2023 в 23:47

Чакай малко бе гоZин преZидент. От кога някой от нас ти каза да говориш от името на всички?!