Хърватският президент иска да наложи вето на Финландия за членство в НАТО

Балканска трагикомедия: наказание за Хелзинки, за да получат повече права хърватите в Босна и Херцеговина

Юлиуш Висожински 03 май 2022 в 21:16 13380 4

Снимка predsjednik.hr

Зоран Миланович

Хърватският президент Зоран Миланович заплаши днес, че ще наложи вето на Финландия за членство в НАТО, докато не бъдат решени проблемите на хърватите в Босна и Херцеговина.

За българския, а и за европейския читател, подобна причинно-следствена връзка вероятно изглежда странна. Всъщност логиката е твърде балканска: Миланович твърди, че се застъпва за правата на хърватите в съседната на Хърватия Босна и Херцеговина, а заплахата към Финландия, която ще кандидатства за членство в НАТО, е само инструмент. Тоест - не оставайте с впечатление, че Финландия е "съгрешила" с нещо пред Хърватия или пред Босна и Херцеговина.

"Да кажат на американците"

Ето и логиката на хърватския президент, обяснена с негови думи: "Щом Кипър може да наложи вето в ЕС на санкциите против беларуския президент Александър Лукашенко, докато не бъде решен проблемът с Турция за експлоатацията на газа, защо Хърватия да не може да го направи."; "Искате в НАТО? Няма проблем, имаме достатъчно време. За Финландия това е жизнено важен въпрос, и за нас е жизнено важно ще избират ли хърватски представител хърватите в Херцеговина. Е, сега ще чуят това хора, които иначе не биха го чули."

Зоран Миланович настоява да бъде променен изборният закон в Босна и Херцеговина, защото се пренебрегвал фактът, че в страната живеят хървати, сърби и мюсюлмани, а в момента мюсюлманите можели "да надгласуват хърватите".

И още малко балканска логика: Миланович иска от Финландия и Швеция "да кажат на американците" да решат проблемите на хърватите в Босна и Херцеговина.

"Ще наложа вето"

"Като президент, който представлява Хърватия на срещата на високо равнище на НАТО, ще наложа вето на поканата [на Финландия], ако бъде на това ниво", каза днес той, цитиран от БТА.

Срещата на високо равнище на НАТО ще е в края на май в Мадрид.

Ако поканата бъде изпратена на по-ниско ниво, не съм сигурен, че ще трябва да накарам хърватския посланик в Съвета на посланиците на НАТО да заеме моята позиция. Тогава правителството ще трябва да вземе решение и то е - докато не бъде решен хърватският проблем в Босна и Херцеговина, не трябва тези държави [Финландия и Швеция] да бъдат канени в НАТО, заяви Зоран Миланович.

Ще преследвам като дявола грешната душа всеки депутат в хърватския парламент, който бъде "за" присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, заплаши още президентът.

След това Миланович нарече хърватското правителство предателско: "Те предават хърватите в Босна и Херцеговина, а тези хора искат съвсем малко, само основното, държава, в която се зачитат националните права".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

4

Човека

04.05 2022 в 04:20

Тоя човечец чавка му е изпила акъла. Някои не могат да разберат какво трябва да се прави в момента за да не отидем всички в гьола.

8053

3

DARTH VADER

04.05 2022 в 00:07

НАЦИОНАЛИЗМЪТ В ЕВРОСЪЮЗА СТАВА ПО-ПЛАШЕЩ И ОТ ПУТИНИЗМА...
БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО Е ВОДЕНО ЗА НОСА ПО ВСИЧКИ ТЕМИ НА ДЕНЯ,ДОРИ И ЗА МАКЕДОНИЯ...
НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ НИКОЙ НИЩО ЛОШО НЕ ИМ ПРАВИ,САМО КАРАКАЧАНОВ И СИЕ "ДС-ПАТРИОТИ" МИСЛЯТ ОБРАТНОТО...ПО-СКОРО СЕ ПРАВЯТ,ЧЕ МИСЛЯТ
ПО ВРЕМЕ НА ОКУПАЦИЯТА ИМА МНОГО ДАННИ,ЧЕ НАШАТА АРМИЯ СЕ Е ДЪРЖАЛА КАТО АЗИАТСКИ БАШИБОЗУК.ЗАТОВА В МАКЕДОНИЯ НИ НАРИЧАТ ФАШИСТИ И ОКУПАТОРИ.НИКОЙ ..ама никой В БЪЛГАРИЯ НЕ ГОВОРИ НА ТАЗИ ТЕМА...
НАЙ-ПРАВИЛНОТО ,КОЕТО МОЖЕ ДА СТОРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ Е НЕЗАБАВНО И БЕЗУСЛОВНО ДА ВДИГНЕ ВЕТОТО...И ТАКА ПОНЕ ЧАСТИЧНО ДА ИЗМИЕ СРАМА ОТ ОКУПАЦИОННИТЕ ИЗЦЕПКИ,КОИТО ВОЙСКАТА НИ ТАМ Е ПРАВИЛА...
ДЪЛЪГ ДОЙДЕ КОМЕНТАРА,НО НАПРАВИХ ВРЪЗКА С НЕЗДРАВИЯ НАЦИОНАЛИЗЪМ НАВСЯКЪДЕ В ПОСТ-СЪВЕТСКИТЕ БАЛКАНИ...
А КОРЕНИТЕ МУ СА ТОЧНО ТАМ-В БОЛШЕВИЗМА,ВСИЧКИ ГО ВИЖДАМЕ ДНЕС...
САМО РФ ИМА ИМТЕРЕС ОТ ВОЮВАЩИ БАЛКАНИ И РАЗЕДИНЕНА ЕВРОПА

5827

2

pisnamiotmutri

03.05 2022 в 22:19

Такива хора има в ЕС. Нямаме проблем с вас ама ще ви ползваме за натиск по друга тема.

1040

1

19

03.05 2022 в 21:54

Поредният малоумен русороб...