Скандал в Загреб: Президентът обяви, че ще отзове всички военни при сблъсък в Украйна; премиерът се извини

OFFNews 26 януари 2022 в 19:42 5529 0

Снимка predsjednik.hr

Зоран Миланович

Изказване на хърватския президент Зоран Миланович, че страната ще отзове всичките си военни в случай на ескалация на конфликта в Украйна, предизвика политически скандал в Загреб.

Хърватия няма никаква връзка с конфликта в Украйна. Хърватия няма да изпраща войници в случай на ескалация. Напротив, ще отзове всичките си военни, до последния хърватски войник, каза Миланович във вторник.

Според него има и други начини да се запази напълно "или 99 на сто" от територията на Украйна и да й се помогне икономически.

Хърватският премиер Андрей Пленкович се извини на Украйна за изявлението на президента Миланович.

Доколкото знам, няма хърватски войници в Украйна, каза Пленкович. Той уточни, че контингентът на хърватската армия, който се намира в Полша, неотдавна се е върнал в Хърватия.

Политиката на Хърватия е на деескалация на напрежението, възпрепятстване на възможен конфликт, подкрепа за териториалния интегритет и суверенитет на Украйна, отбеляза още хърватският премиер.

Външният министър Гордан Гърлич Радман на свой ред заяви, че "президентът говори от свое име, а не от името на Хърватия" и думите му нямат никаква връзка с позицията на правителството.

Били сме и оставаме верен член на НАТО. Всичко, което правим, го правим в договор с партньорите ни. В такива времена е особено важно да проявим солидарност между партньорите и Хърватия ще прави това в ЕС и НАТО, каза Гърлич Радман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови