Радев: Служебният кабинет успя там, където редовните не можеха или не искаха. Донев: Готов съм за този политически Сървайвър

Ружа Райчева 03 февруари 2023 в 14:30 3246 31

Румен Радев приветства новия си служебен кабинет

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев приветства новия си служебен кабинет

В енергетиката само за няколко месеца бе извършен истински скок - беше завършен интерконекторът с Гърция и се организираха първите реално прозрачни търгове за доставки на природен газ. Постигна се немислимото до момента споразумение с Турция и в резултат на това и реална диверсификация, която се отрази на цената. Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха.

С тези думи президентът Румен Радев приветства "новия" си служебен кабинет. Единствената промяна в състава му е смяната на министъра на културата Велислав Минеков с директора на "Софийската филхармония" Найден Тодоров.

По думите му предходният служебен кабинет е заварил подивели цени, замразени инфаструктурни проекти, нула одобрени европейски програми, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на Българската армия, рекорден миграционен натиск и война до българските граници. Радев изтъкна, че предишният служебен кабинет е поставил като приоритети укрепването на сигурността, гарантиране на доставките и сваляне на цената на енергоносителите.

"От страна, в която се транзитира руски газ, България се превърна в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи, с които се поставяме в много по-добра позиция на Балканите и така допринасяме за енергийната сигурност на нашите партньори и съюзници. Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт - вие успяхте да спрете свободното падане на държавата да проведете честни избори и да откриете нови възможности за възходящо развитие на страната", заяви президентът.

Той посочи, че за пръв път държавата активно стъпи на 'Капитан Андреево" и с помощта на партньорите си е засилила охраната по границата и нелегалният трафик на мигранти е бил намален значително. Румен Радев поздрави служебните министри за това, че са успели да овладеят, основните фактори, които генерират инфлацията - цените на енергоностителите. "Но нека не се заблуждаваме с това, защото цените на стоките от първа необходимост са инертни и продължават да растат", призова държавният глава.

Според него основни приоритети оттук нататък трябва да са гарантирането на покупателната способност на гражданите, борбата с обедняването, овладяване на спекулата, целенасочена подкрепа на българския бизнес и привличане на чуждестранни избори.

Президентът е на мнение, че организацията на нови избори се усложнява с промените в Изборния кодекс. Той призова служебният кабинет да направи така, че вотът на българските граждани да не бъде изкривен.

"Очаквам и други претенции към вас, защото в своята дейност, когато върху вас се стовари цялата тежест на кризите и бяхте принудени да работите денонощно, вие на практика доказахте, че имате характер. Очаква ни изключително оспорвана предизборна кампания - партиите пак не събраха смелост да поемат отговорност. Най-вероятно участниците в тази кампания ще се опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб. Ще се опитват да си приписват ваши успехи. Затова искам да ви призова да пазите самообладание и да не се намесвате в кампанията, но да отстоявате истината и интересите на българските граждани", обърна се към министрите президентът.

Той добави, че този втори мандат на служебното правителство ще е по-труден, защото проблемите са много, а очакванията са големи. Служебният министър-председател Гълъб Донев се закле с думите, че е "готов за този политически Сървайвар", тъй като служебното правителство е натрупало значителен опит по време на първия си мандат и е наясно с това какво му предстои. 

Донев каза още, че служебният кабинет няма да участва в предизборната кампания, въпреки че "атаката по някои министри" не е изчакала и края на 48-ото Народно събрание. След думите на служебния премиер министрите се заклеха и така "новият" служебен кабинет встъпи в длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-390

31

Козин Човков

04.02 2023 в 06:53

Явно е умряла циганката, която ги хвалеше, и затова раzzийският реzzидент се е захванал с тая работа.

2073

30

Johnny B Goode

04.02 2023 в 05:55

Или пък си подпалила моторетката защото Боко днес се прегръща с украински депутати и им обяснявал колко ги подкрепя?

2073

29

Johnny B Goode

04.02 2023 в 05:48

Сашке, обяснявам на човека отдолу.
Ти какво, да не би да се засегна, че ти оспорват първенството на най-голям русофилистик?

2073

26

Johnny B Goode

04.02 2023 в 01:50

Не познаваш в детайли русофилистиците във форума.

1) ДедатиМрази и ДБбила са едно и също лице, в по-ранни реинкарнации бе известно като Сашка
2) Според мен Еврото беше неоспорим лидер, но наскоро получи катарзис и се пенсионира. А може и памперсите му да не издържат вече да киби пред компутрото. RIP Евро!
3) За Веждичката, Пернишкия Винкел, Спирта съм съгласен, там борбата е ожесточена.
4) Пропуснал си БармаЛейката, но той сам по себе си е отделна категория. Играе или в отбора на Карлуково или на 4-ти километър.

318

25

Valioka

03.02 2023 в 21:05

дебила всячески се стреми да поведе класацията на малоумните русифилистици... Засега води дедатимрАзи, но дебила му диша у врато... После е беловеждов, байтипешоотперник и т.н. Не се знае кой ще е пръв на финала. А до финала не остава много...

2073

23

Johnny B Goode

03.02 2023 в 19:23

Точно така, Боко го проектира интерконектора, а Гургулицата го построи на 30ти септември, и го пусна на 1ви октомври.
Откъде ви намират такива кретени, бе?