Радев настоя за видеонаблюдение със звук при броенето на бюлетините

Президентът защити машинното гласуване: Сегашните отклонения могат да извадят цяла една партия от парламента

OFFNews 13 декември 2018 в 12:13 4536 2

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Броенето на бюлетините при избори да става при видеонаблюдение със звук, за да се намалят злоупотребите, призова президентът Румен Радев по време на дискусия "Избори - прозрачност и доверие" на "Дондуков" 2. В нея участват представители на ЦИК, експерти от ДАНС и НПО и депутати от БСП и ДПС. Макар да бяха поканени, народни представители от другите парламентарни групи не дойдоха.

Според държавния глава видеонаблюдението не бива да се прилага при самото гласуване, за да се запази тайната на вота. За сметка на това той настоява наблюдението с камери да обхване процеса от отваряне на урните, броенето на бюлетините и попълването на протоколите, като на записа да се чуват и разговорите на членовете на секционните комисии.

"Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи", заяви президентът.

„Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния процес, да ги идентифицираме, да предложим мерки за тяхното ограничаване. В обществото трябва да има дебат. Най-важното е да има прозрачност. Прозрачността е един от принципите, на които се изгражда доверието в изборите“, добави държавният глава. Той посочи, че нередности и сигнали има в броенето на бюлетини, съставянето на протоколи и в предаването и отчитането им в секционните избирателни комисии. 

„Проблемите се разширяват чувствително. Чувам твърдения, че в Европа няма машинно гласуване, видите ли Холандия се отказаха от него. Това са все пак повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при избирателна активност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4. В България при избирателна активност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 %", посочи Радев. Според него това е голямо отклонение и изкривяване на изборния процес, което води до подмяна на съотношението на политическите сили в парламента. „Това означава цяла една партия-малък коалиционен партньор, виждаме какво е неговото значение, да го няма в българския парламент", каза президентът.

Според него причините за тези отклонения могат да бъдат ниска грамотност, слаба подготовка на избирателната комисия, но и напълно съзнателни. "Има други сигнали и то сериозни как се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е недопустимо, но е факт. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има сериозни проблеми, които тук трябва да решим“, коментира Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Iva Pesheva

13.12 2018 в 14:35

Аз пък години наред съм член на секционна комисия и твърдя , че там манипулация не може да има. Хората са от различни партии, има наблюдатели , има протокол , копие от който се дава на съответните партии, за да си правят паралелно броене . Освен това дори най-големите секции - тези в софия са от максимум 600 -800 души. За какво са камери там не ми е ясно.

11719

1

Краси

13.12 2018 в 13:54

А защо не сложите камери направо и в тъмните стаички, разбира се също със звук, за да чувате, какво ви пожелават избирателите.
Чудя се, как най-простите и некадърни хора на България се събраха на върха на държавната власт и около тях.
Толкова ли е трудно да се разбере, че с една нация от рушветчии и измамници не можеш да се справиш с никакви камери, защото винаги ще намерят начин да ги счупят или излъжат.
Единственото логично решение е електронното гласуване, което политиците-измамници упорито отказват да въведат, защото няма да могат да купуват гласове и да манипулират протоколите. Там с електронната си идентификация всеки пуска гласа си и той веднага влиза в протокола, без да го пипа измамническа ръка. Освен това смея да твърдя, че ще имаме поне 80 % избирателна активност, от което на купувачите на гласове свят ще им се завие.
А колкото до сигурността - всеки третокурсник по информатика може да ви каже, че не е проблем да бъде гарантирана, ако има воля за това.