Радев: България е втората страна в НАТО след САЩ с толкова висок разход за отбрана

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2019 в 21:59 3304 0

Не виждам бъдещето на НАТО като съюз между производители и клиенти, а на партньори, които заедно гарантират сигурността си, развиват високи технологии и заедно произвеждат военно оборудване. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО в Лондон.

Радев подчерта, че в НАТО се поставят разделителни линии между държавите, които отделят над 2% от своя БВП за отбрана и тези, които са под 2%, но е нужен дебат и за друго разграничение, което изобщо не се поставя на дневен ред – страните се делят също така на производители и клиенти.

„България за тази година, но не и за следващата, не и за другата, е над въпросните два процента и то чувствително. Ние сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана и над 60% от тези разходи отиват за модернизация. Знаете защо – закупуването на изтребителите Ф-16 с авансово плащане от 100%. Затова поставих и въпроса какво означава справедливо разпределение на разходите“, заяви президентът.

Радев е на мнение, че oт една страна са силните икономики, които произвеждат военно оборудване за свои нужди и за експорт и които при модернизация инвестират в собственото си развитие и не подлагат на натиск социалните си системи. „Но когато ти си страна с по-слаба икономика, не толкова високотехнологична и не произвеждаш тези оръжия, 100% от разходите, които даваш за модернизация, отиват в други богати страни. За нас наистина е товар, защото засяга нашите социални системи“, твърди той.

Президентът добави, че това лишава по-слабо развитите страни от възможността да инвестират в собствените си икономики и задълбочава технологическата и икономическата пропаст между страните членки.

Във връзка с това българският държавен глава е предложил както на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, така и на президента на САЩ Доналд Тръмп дебат за нови форми на партньорство в НАТО, които да насърчават индустриалното сътрудничество и трансфера на технологии към държави като България.

Румен Радев е предложил на президента на САЩ да подкрепя много по-активно и да стимулира държавите, които изразходват повече от 2% за отбрана, с индустриално сътрудничество и трансфер на технологии.

„Мисля, че това е заслужен стимул - при положение, че нашите правителства са решили да отделят тези средства“, добави българският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови