Радан Кънев: Изборите може да са скоро, ограничението на секциите за страните извън ЕС е неразумно

Антония Чорева 26 октомври 2016 в 09:54 4686 2

Снимка БГНЕС архив

Ограничаването на броя на секциите на 35 за страните, които не са членки на Европейския съюз, е конституционно допустимо, но е политически неразумно. 

Това коментира в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев заради намерението на депутатите да решат при гласуване в чужбина да има ограничение за страните извън ЕС и да няма за страните-членки на Общността.

Предложението за ограничение е заради вота на българите в Турция, но покрай него засяга и българите в Америка, Норвегия, Канада, Швейцария и други страни.

Кънев припомни, че е предупреждавал, че секциите за гласуване във Великобритания ще са малко, тъй като там българите в момента имат голям интерес да гласуват заради Брекзит. Радан Кънев обаче смята, че с новите промени в Изборния кодекс за ограничаване на броя на секциите за страните, които не са членки на ЕС, скоро пак ще трябва да се променят, тъй като страната ще излезе от него.

Лидерът на ДСБ обаче предупреди, че освен Великобритания, същият проблем се очаква да има и в Америка, където активността на българите ще се увеличава.

„Още на следващите избори, които може да са и много скоро, заявленията за гласуване в САЩ ще са повече отколкото 35 секции могат да поемат. Тогава пак в последния момент ще приемаме промени, за да не отблъснем нашите сънародници. Ако във Великобритания става дума за един час, Америка е много далече и за организацията там са нужни много часове”, обясни Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12291

2

Георгиев

27.10 2016 в 17:59

Гоце Първанов Майсторът на Големия Шлем и неговият Калфа, заради които платихме вече от данъците си 5 милиона не са ли паразити? А 4 милиарда от данъците ни за паразитите Пеевски и Доган заради фалита на КТБ не са ли подигравка?
Намерил че премерил къде е проблема на държавата България - хората, които не живеят постоянно тук и изпращат пари на семействата си. Доган точно от такива умници има нужда, за да инсталира новия Пеевски.