Протестна мрежа: Цонев да напусне комисията за КТБ заради срещите с Василев

OFFNews 15 май 2015 в 21:39 2691 4

Снимка БГНЕС

Йордан Цонев

От Протестна мрежа настояват депутатът от ДПС Йордан Цонев да бъде отстранен от комисията за КТБ, след като стана ясно, че името му е в списъка с имена на политици и бизнесмени, които са посещавали банкера Цветан Василев.

"Йордан Цонев не може да „съгласува“ в частни разговори законодателство в кабинетите на заинтересованите, защото това го поставя в конфликт на интереси и нарушава принципите и процедурите за публично обсъждане на законодателни инициативи при равнопоставеност и откритост", пишат от Протестна мрежа в отворено писмо до медиите.

От организацията посочват, че не се знае "на чие килимче и пред чия врата се подрежда сега".

Освен това те смятат, че всички членове на регулатори и политици, посочени в тефтерите, трябва да изяснят отношенията си с банкера Цветан Василев пред комисията, както и да обяснят причините за посещенията си при него.

"Тези, които са заличени с коректор, също следва да разкажат за каква „помощ“ са чакали. Сега излизат тези страници от подхвърлените тетрадки на охраната на банката, после ще се появят сигурно други – с още имена", смятат от организацията.

От ПМ са на мнение, че управлението с тефтери и тяхното избирателно показване пред обществото е един от знаците на модела „КОЙ?“.

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо на Протестна мрежа:

Протестна мрежа напомня, че отдавна поиска оставките на Иван Искров и Стоян Мавродиев за техните действия/бездействия по казуса „КТБ“.

Днес настояваме депутатът от ДПС Йордан Цонев да бъде отстранен от комисията за КТБ, защото не знаем на чие килимче и пред чия врата се подрежда сега. Всички членове на регулатори и политици от бакалските тефтери трябва да изяснят отношенията си с банкера Цветан Василев пред комисията и да обяснят причините за кратките си и по-дълги повтарящи се посещения. Пред медиите заявиха, че чакали за спонсорство и помощ за федерации и техни близки. Тези, които са заличени с коректор, също следва да разкажат за каква „помощ“ са чакали. Сега излизат тези страници от подхвърлените тетрадки на охраната на банката, после ще се появят сигурно други – с още имена.

Управлението с тефтери и тяхното избирателно показване на публиката е един от знаците на модела „КОЙ?“.

Когато членове на регулатори и политици пеят заедно с Банкера по банкети и соарета или чакат на килимчето пред кабинета му за „спонсорство“ – това ги прави бутони на модела. Те не могат да разследват казуса КТБ, те не са част от решението, те са част от проблема. Йордан Цонев не може да „съгласува“ в частни разговори законодателство в кабинетите на заинтересованите, защото това го поставя в конфликт на интереси и нарушава принципите и процедурите за публично обсъждане на законодателни инициативи при равнопоставеност и откритост.

Йордан Цонев не може да продължава да бъде член на комисията в Народното събрание, която „разследва“ КТБ – той трябва да се оттегли. Нищо, че сега чака само на килимчето в някой хотел или в сараите.

София, 15 май 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!