Шефката на ЦИК подаде оставка

OFFNews 05 март 2014 в 20:14 6358 2

Красимира Медарова - бившата вече председателка на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Красимира Медарова - бившата вече председателка на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова, подаде оставка, за да остане на поста си като съдия в Софийски апелативен съд.

Това се наложи, след като парламентът отхвърли ветото на президента върху новия Изборен кодекс и го обнародва в извънреден брой на Държавен вестник.

Промените в новия кодекс поставят в несъвместимост една с друга работата на Медарова в ЦИК и в Софийския апелативен съд.

Поради това оставка подадоха и други двама членове на ЦИК - говорителят Бисер Троянов, който е съдия във Върховния касационен съд, и съдията от Софийския градски съд Валентин Бойкинов.

И тримата са били назначени в ЦИК от квотата на ГЕРБ.

Комисията днес реши до съставянето на новата ЦИК функциите на Медарова да поеме заместник-председателят Румяна Сидерова (БСП). Тя ще води заседанията и ще подписва решенията на изборната комисия.

15-дневният срок за съставяне на новата комисия стартира от момента, в който новият изборен кодекс влезе в сила.

Президентът трябва да назначи комисията  до 20 март 15  по предложение на четирите парламентарни партии, НДСВ и "Синята коалиция", които имат евродепутати, а парламентът трябва да избере председател, двама заместник-председатели и секретар.

За сформирането на новата комисия е предвидена публична процедура, без да е уточнено нито кой я организира, нито какво ще включва тя.

Неяснотите около съставянето на ЦИК бяха един от аргументите на Росен Плевнелиев да наложи вето на Изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови