"Протестна мрежа" прати на либералите в Европа 14 факта за Пеевски

OFFNews 02 май 2014 в 14:14 16669 16

Делян Пеевски

„Протестна мрежа” изпрати отворено писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в чиято група почти сигурно ще влезе Делян Пеевски от ДПС.

То започва така:

"Протестна мрежа е неформална гражданска структура в България, родена от най-дългия антиправителствен протест в Европа, известен като „ДАНСwithme”.

Протестното движение започна на 14 юни 2013 г. след назначението на скандалния бизнесмен и политик Делян Пеевски за председател на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) и продължава всеки ден по улиците на София вече повече от десет месеца с искането за оставка на правителството, подкрепяно от Българската социалистическа партия (БСП), Движението за права и свободи (ДПС) и проруската крайнодясна партия „Атака”.

В него неформалното сдружение уведомява ръководството на АЛДЕ за 14 факта за Пеевски. Те ги предупреждават, че това са факти, „които трябва да знаете, но няма да чуете от контролираните и зависими политици, медии, социолози и коментатори”.

От „Протестна мрежа” определят кандидат номер 2 в листата на ДПС за евроизборите като „символът на мафията", а кандидатурата му като "отмъщение срещу гражданския протест”.

В точките си от "Протестна мрежа" пишат, че Пеевски е "недостоен за издигане, камо ли за избиране на какъвто и да е държавен пост", защото е "заобикалял закона за деклариране на личното си имущество", че е извършил "имотна измама", когато е бил на 20 г., че е станал зам.-министър и член на борд на най-голямото държавно пристанище, без да има диплома. Те напомнят и за случая, при който бомба избухна до джипа на 29-годишния тогава Пеевски. "Нямаме разкрит извършител, нито знаем защо един млад и успял човек ще е заплаха за някого с подобни методи", коментират от "Протестна мрежа.

"Медийната група на Пеевски и майка му – той не ги притежава, но ги нарича “моите медии” – от години не спазва и най-елементарните етични стандарти, а критиките към това нарича “медийна и конкурентна война", пишат още от "Протестна мрежа".

Те не пропускат и честите отсъствия на депутата от ДПС Пеевски от заседанията на миналия парламент, както и мащабните протести, избухнали след назначаването му за председател на ДАНС.

"Лично лидерът на БСП Сергей Станишев заяви при предишното си управление, че Пеевски няма морални качества да бъде зам.-министър в негово правителство. Пет години по-късно той заяви, че “или избираме Пеевски, или кабинетът пада”. Какви сделки сключихте, г-н Станишев?", питат от "Протестна мрежа".

"Разследванията за имотите на Пеевски потъват в медийно мълачние. Оказа се, че половината от имотите, които той изпозлва като свои, са собственост на офшорната фирма “Ната лимитед”, регистрирана на Британските вирджински острови", допълват те.

Факт №10 в писмото гласи "Ръководителят на правителствения пресцентър Ани Димитрова отказва да коментира своите връзки с фирма с краен собственик същата офшорна фирма, а предпочита да бяга от камерите под кривата усмивка на премиера Пламен Орешарски. Димитрова е бивша служителка на майката на Пеевски и бивш издател на вестници с неясно финансиране".

"Протестна мрежа" пише и за случая, при който през януари 2014 г. при опит на екип от журналисти на френско-немската телевизия ARTE TV да снимат хотел “Берлин” в столичния квартал “Бояна” – "щабквартира на Пеевски и място на срещи с други политици, магистрати и журналисти в лимузини с тъмни стъкла" – личните данни на журналистите достигат само за един час от патрулния автомобил на Шесто РПУ до шефовете на телевизията, в която работи наетият видеооператор. Искането – виждане, изтриване и неизлъчване на записаното.

"Премиерът Орешарски каза, че ще коментира това изтичане на информация от МВР – още го чакаме, а и никой не го пита. Ние питаме - кой контролира всъщност полицията и МВР?"

Факт №12 е: "През 2008 г. скандал в управляващата коалиция извади опити за рекетиране на държавната компания “Булгартабак” от страна на Пеевски и свързани с него лица, които също са лобирали и за хазартен лиценз на фирма с неизвестен офшорен собственик. Само преди месеци този краен собственик стана ясен – същата офшорна фирма с неизвестен собственик, с чиито имоти се разпорежда Пеевски като със свои".

13-ият факт от писмото на "Протестна мрежа" се отнася до мониторинговия доклад на ЕК от януари 2014 г., където на няколко пъти, без да е споменато име, се визира казусът "Пеевски", "а това е най-негативният доклад за България, публикуван някога".

За финал от "Протестна мрежа" пишат: "След всичко това, на Пеевски беше издадено през юни 2013 г. разрешение за най-високо ниво на достъп до класифицирана информация (включително и такава на НАТО и ЕС) за няколко работни дни, и това се оказва нормално и законно. Каква сделка направихте с мафията, г-н Станишев, за да й дадете достъп на най-силното разузнавателно средство в страната? Казахте ли я на вашите съпартийци, когато искахте тяхната безусловна покрепа?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!