Прокурори защитиха съда от нападките на Цветанов

OFFNews 03 юни 2014 в 10:01 3009 4

Няколко дни, след като съдът отново беше обект на нападки от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, от Асоциацията на прокурорите в България излязоха с позиция. 

В нея не се посочват конкретни имена, но се отбелязва, че бързо и с лекота се "посяга публично на независимостта на българския съд", а оценките за него се променят диаметрално, в зависимост от решенията му. 

Подобно беше поведението на Цветанов в последните дни. Преди да чуе оправдателна присъда по първото дело срещу него, той се извини на съдиите за нападките, които е отправял срещу тях, докато беше вътрешен министър. Тогава Цветанов обясни, че вярва в българския съд. Няколко дни по-късно той получи осъдителна присъда по друго дело и мнението му беше коренно различно - върху съда се оказва натиск. 

В позицията на Асоциацията по този повод се казва:

Тревожен е фактът колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни /по повод постановени присъди/ се променят оценките за работата му. 

Ние винаги сме отстоявали, че обществото ни няма нужда от това. То трябва да осъзнае необходимостта от независима съдебна система и да поеме своята обществена и политическа отговорност да изгражда и да пази нейната независимост. Тези, чрез които то се изразява, трябва да призовават към вяра в безпристрастното решаване на делата, независимо от това какви са личностните качества и общественото влияние на подсъдимите.

Ние сме убедени в принципността, професионалните знания и опит на българските съдии, последователната им и непоколебима практика да провеждат своята независимост при решаването на възложените им дела. Подкрепяме ги и стоим до тях с нашите усилия в тази насока.

Призоваваме обществото, медиите и политиците към подкрепа на тези усилия, които ние полагаме не в интерес или ущърб на конкретни лица, а в полза за всички. Това е единствения възможен път за укрепване на държавността и правовия ред.

Цветанов, който е министърът с най-много заведени дела след Николай Цонев, отказа да обясни кой е оказвал натиск върху съдия Тони Гетов. Той само обясни, че информацията била стигнала до германския му адвокат Ханс Петер Ул, който е депутат в германския парламент. Цветанов даде ясно да се разбере, че не смята да сезира институциите по този сигнал. 

Освен от Цветанов атака срещу съда имаше и от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който открито заяви, че съдът се е поддал на натиск от страна на БСП.

Подобна остра реакция срещу поведението на двамата дойде и от Висшия съдебен съвет (ВСС). В позицията на съвета се посочва, че е недопустимо изострената политическа обстановка да рефлектира върху независимата съдебна власт и да се правят опити тя да бъде бъде въвлечена в спорове между политически субекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови