Прокуратурата остави Пеевски и Василев сами да решават проблемите си

Юлиан Христов 16 юли 2014 в 13:54 6651 5

Прокуратурата прекрати проверките по сигналите за заплахи за убийство, които подадоха един срещу друг депутатът от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. 

Проверките са прекратени с прокурорско постановление. 

Сигналът на Василев срещу Пеевски беше за получен заплашителен есемес. Веднага след това Делян Пеевски подаде контрасигнал за набеждаване. 

Сигналът срещу Пеевски беше подаден от Цветан Василев на 23 юни. В сигнала от 6 страници банкерът твърди, че е заплашван с СМС-и и според него заплашващият е Делян Пеевски. Той обяснява, че има нает човек, който трябвало да го ликвидира. Според австрийското издание "Дер Щандард" заплахата била: "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупости. Ще те намеря". 

Василев получил обаждане и на 21 май. Тогава човек, чието име не се споменава, му съобщил, че Пеевски му търси убиец и че бил готов да плати за услугата 5 млн. долара. Новината идва няколко дни след като прокуратурата претърси фирми, свързани с Василев, и обвини трима души, срещу които съдът не намери никакви доказателства, че са подготвяли убийството на депутата. 

В отговор на Василев Пеевски също подаде сигнал за набеждаване. Сигналът е и срещу директора на трети отдел във Федералната криминална полиция на Австрия Ернст Гайгер, журналиста от австрийския всекидневник "Дер Щандарт" Маркус Бернат и бизнесмена от израелски произход Барак Алон. "Василев се е хвалил, че плаща на тези лица, те са на заплата при него и в момента устройват пошъл турски сериал, набеждавайки ме в заговор за убийство. А истината е, че "Убиецът казва: дръжте убиеца"! Нека българската прокуратура, в чиято компетентност вярвам, провери има ли сговор и зависимости между тях и ако е така, нека им поиска сметка за безпрецедентното ми наклеветяване", поясни тогава депутатът пред ПИК.

Цялата сага беше определена от главния прокурор Сотир Цацаров като "абсурден смс театър". 

"Не ви ли омръзна размяна на сигнали, на заплахи, на смс-и?! Хайде, стига с този абсурден смс театър!" Според Цацаров, ако това е точка номер едно в дневния ред на обществото, "ми дайте да си ходим, да си ходят и те!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови