Прокуратурата: Издирването на Цветан Василев не е наша работа

OFFNews 08 септември 2014 в 16:22 3420 4

Издирването на Цветан Василев е от компетентността на Интерпол. Това се казва в съобщение на Върховната касационна прокуратура (ВКП) по повод твърденията, че банкерът, който е обявен за издирване от Интерпол, се намира в Сърбия. 

От държавното обвинение припомнят, че по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест и той е обявен за издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Той е обявен за издирване в информационната система на Интерпол по искане на прокуратурата, която иска екстрадицията му. 

Същинското издирване на Василев не е в правомощията на Прокуратурата на Република България, а е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Република Сърбия е страна-член. Българската прокуратура съобразява действията си със закона и международните договори, по които е страна, и изрично следва да се подчертае, че не разполага с никакви правомощия по екстериториалност на територията на която и да е друга страна, вкл. и Република Сърбия, се казва в съобщението.

По-рано днес адвокатът на Василев обяви, че от прокуратурата са наясно с местонахождението на банкера. "Василев не се укрива, а работи, включително по спасяването на Корпоративна търговска банка", заяви в интервю за TV7 адвокат Константин Симеонов.

Адвокатът вече е внесъл искане да бъде променена мярката за неотклонение на Василев.

По думите му банкерът иска да се върне в България, макар все още да смята, че има опасност за живота му предвид конфликта с Делян Пеевски.

"Опасността не е преминала, защото взаимните обвинения не са спрели и никога не се знае какво може да предприеме един човек, който не е с много сериозно логично мислене. И от тази гледна точка връщането в България е риск за Цветан Василев, но той е готов да го поеме, за да може да направи нещо за оздравяването на банката", посочи адвокатът.

Целта, обясни той, е Василев да се прибере и да работи за оздравяването на КТБ, без това да пречи на досъдебното производство и на събирането на доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!