Quantcast

Запорираха имущество на Цветан Василев, оставиха му два самолета (обновена)

Юлиан Христов Последна промяна на 26 август 2014 в 12:32 15064 10

Имуществото на Цветан Василев е запорирано, съобщиха за OFFNews от Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество.

От комисията уточниха, че СГС е забранил разпореждането с цялото имущество на председателя на надзорния съвет на КТБ, което представлява общо 37 позиции - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял, уточняват от комисията. На по-късен етап обаче те биха могли да бъдат конфискувани, ако се установи, че в последните 10 години разходите на Василев и съпругата му надвишават приходите им с повече от 250 хил. лв.

Мажоритарният собственик на КТБ вече не може да се разпорежда със собствеността си. Лично на свое име банкерът има единствено автомобил "Рено Меган". Всичко останало е записано като собственост на негови и на жена му фирми. Става въпорс за общо 10 автомобила, имоти в София, Пловдив, Варна, Банско, Созопол, Царево, както и наследствена къща в Габрово. Банкови сметки на семейството не са запорирани, тъй като не е свалена банковата тайна.

Решението на комисията е очаквано заради обвинението към Василев за финансови злоупотреби в особено големи размери. 

Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор Орлин Русев, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Той беше привлечен като обвиняем задочно, тъй като към момента той е в неизвестност. 

Запорът е направен на 22 август. Освен имущество на Василев Софийският градски съд е уважил искане на прокуратурата и е наложил запор и възбрана на имуществото и на подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който беше привлечен също като обвиняем по аферата около КТБ. Запор на имуществото е наложен и членовете на Изпълнителния съвет на банката Орлин Русев и Александър Панталеев, както и на Георги Зяпков - ръководител управление „Кредитиране“, счетоводителката Маргарита Петрова, Мария Димова - главният счетоводтел на банката и заместничката ѝ Борислава Тренева.

Комисията има правото в рамките на 12 месеца да направи проверка на доходите и разходите на всички 10 лица, привлечени като обвиняеми по казуса КТБ и да поискат отнемане в полза на държавата на тяхното имущество, ако за последните 10 години бъде установено разминаване между разходите и приходите им. 

Междувременно от прокуратурата потвърдиха, че Цветан Василев е обявен за международно издирване от Интерпол на 28 юли, като на 13 август заместник на главния прокурор е изпратил на МВР искането за издивраве и задържане в МВР. След залавянето в страна член на Интерпол Василев трябва да бъде екстрадиран. В МВР е получена и справка за това, че "Василев не е известен на австрийските власти".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.08 2014 в 17:47

сИга ще ни клатуркат и от Главпрокурор и от БНБ, че Василев е издирван,
ВЪПРОСЪТ е: Е и?!?!?!?
КАКВО ОБЩО ИМА ИЗДИРВАНЕТО НА Василев с БАНКОВАТА ПАНИКА, организиране от Главпрокурор въз основа на Сигнал на Протестърска мрежа на 25 февр (подписал и Хр. Иванов, награден сега за правосъден министър), после цепене от ТV на ТЦV на Главпрокурор как лови банкери, после блокаж на БНБ с обвинение към подуправителя Банков Надзор, и накрая ЮВЕЛИРНА АКЦИЯ на Главпрокурор и МВРПикчърс на 13 юни откогато започна банковата паника
ПИТАМЕ - ДОКОГА ЩЕ НИ ПРАВИТЕ НА БУДАЛИ
И да е откраднал Василев 206 млн или пък да има банков обир ТОВА ЗНАЧИ ЛИ ДА ПРЕДИЗВИКВА Главпрокурор БАНКОВА ПАНИКА
от БАНКОВАТА ПАНИКА е сагата КТБ - кой ще арестува ГЛАВПРОКУРОРА?!?!?

26.08 2014 в 15:42

Ваййй че фукара, да го ожали човек!
Едно Фордче има само човека!
Добре, че му оставили двата самолета, та да има с какво да се придвижва докъто го издирват.

26.08 2014 в 15:36

там е!

http://www.interpol.int/notice/search/wanted/2014-45587

26.08 2014 в 14:50

Не лъжете бе! http://www.interpol.int/notice/search/wanted, няма Цветан Василев в списъка от издирвани лица!!!
---------------
Ами няма, защото прокуратурата пак преметна журналистите. Накаканизаха ги едни несвързани и некомпетентните репортери се оплетоха. на 28 .07. е подадено искане за ПРИЗОВАВАНЕ на лицето в Австрия чрез Евроджъст.След като се оказало, че лицето не е в Австрия, на 13.08. прокурора е подал заявка в МВР да се ПОДАДЕ искане до ИНТЕРПОЛ. Явно до момента процедурата не е приключила и още официално Василев не се издирва.Интерпол може и да откаже издирване.Иначе е трудно да се обясни забавянето от 13 до сега.А това със запорите само на лично имущество е смешно- че кой си държи яхтите и самолетите и скъпите коли на свое име??? Фирмите на Василев сигурно притежават поне 100 имота и 200 коли освен тези два самолета.Сигурно има и кораб. Нищо чудно да е на някоя яхта в неутрални води. Просто нито могат, нито им стиска да го хванат. Доведат ли го на процес, лошо им се пише, защото ще повлече цялата олигархия със себе си. Идеята е да го локализират, за да го отстрелят, преди да му е писнало и да дойде сам. Проблемът е, че е дал показания пред съдия в Австрия.Тези показания имат доказателствена сила пред всеки съд и прокуратура и в едно бъдещо дело ще имат съкрушителна сила.

26.08 2014 в 14:05

Не лъжете бе! http://www.interpol.int/notice/search/wanted, няма Цветан Василев в спиъка от издирвани лица!!!

26.08 2014 в 13:35

Цялото ръководство на БНБ да се подведе под наказателна отговорност и осъди - ЕФЕКТИВНО!

26.08 2014 в 13:22

Не е виновен този, който е взел кредитите, a този който му ги е дaл. Нямa знaчение кой е, дaли е Пеевски, Стойнев, aз или някой от този форум. След кaто от бaнкaтa отпускaт кредити без обезпечение те сa зa зaтворa, a не тези нa които сa отпуснaти, освен aко не е измaмa нa сaмите стрaни(кредитор и кредитополучaтел) , зaщото имa и тaкивa случaи в тaзи схемa нa източвaне...

26.08 2014 в 12:59

И ся, Пееф като ВИП партньор на цацаратурата, дали няма да си поиска да се пренесе от хотела в края на града, в резиденцията в центъра?

26.08 2014 в 12:58

Е,сега очаквам да запорират имуществото на всички вложители и проблема е решен.

26.08 2014 в 12:46

Далеч съм от това да защитавам Василев, но т.нар. Прокуратура явно страда от фиксация по него ! Неговите действия ли единствено трябва да са обект на разследване ?
А дали някой друг ( държавата, респ. министар Стойнев ) случайно не е теглила особено големи суми в подходящ момент от посочената банка, без ясен икономически смисъл ?
А Пеевски ? Колко големи са кредитите, които неговите фирми са теглили от въпросната банка ? И кой му ги е разрешил ? Само Василев ли ?
И още един въпрос - без намесата на БНБ какво щеше да бъде сега положението на банка КТБ ?