Прогноза: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП и ДБ. Новото ляво е ПП - БСП загуби статута си на алтернатива, казва Димитър Ганев

OFFNews 04 декември 2022 в 16:41 5125 2

Димитър Ганев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Димитър Ганев

Няма да бъде съставен кабинет нито с първия, нито с втория мандат, малко вероятно е това са е случи с третия. По-реалистичната хипотеза е в България да се проведат нови предсрочни парламентарни избори към средата на месец март 2023 година, прогнозира политологът от "Тренд" Димитър Ганев пред БНР. 

"Ясно е, че мандатът, който ще се връчи утре на ГЕРБ, няма да бъде реализиран, вторият – също така и ако има някакъв шанс за правителство, аз смятам, че той е малък, той се намира в третия мандат.

Доколкото Радев каза, той ще го връчи в първата половина на януари. Има повече от месец. Политическата ситуация може да се промени дотогава и да се види някакъв хоризонт за евентуален кабинет, който не се вижда днес, и тогава Радев да бъде длъжен да го даде на политическа сила, която дава формула за съставяне на кабинет. Това не е задължително да бъде „Български възход“, каза социологът.

Ганев обаче е скептичен и за възможността за съставяне на кабинет с третия мандат.

„По-вероятният сценарий е в средата на месец март да отидем към предсрочни парламентарни избори“, каза той и разви тезата си:

"Има два варианта, които са се дискутирали от 2 октомври насам, които стоят като хипотези за съставяне на кабинет. Единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише определен документ между ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и от ДБ. Вторият е така наречената коалиция „Рашидов“ или Хартиена коалиция – ГЕРБ, БСП, ДПС и вероятно „Български възход“. Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен.

Защо и двата варианта вероятно няма да се състоят? Защото политическата цена, която трябва да се плати във всеки един от тези два варианта, е изключително висока. Ако ПП и ДБ влязат в коалиция с ГЕРБ, на другия ден половината, ако не и повече, от електората на ПП просто си тръгва от тях.

ПП още от ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова се позиционира категорично като анти ГЕРБ партия (с мотото): „Ние няма да позволим на модела „ГЕРБ“ да се върне на власт“. И това им докара един съвсем не лош резултат през октомври.

Когато си оформил политически облик около това, че си срещу ГЕРБ, коалицията с ГЕРБ автоматично лишава огромна част от електората ти от мотив да гласува за теб.

Защо политическата цена е твърде висока и във вариант №2 за ГЕРБ? По простата причина, че подобна Хартиена коалиция ще бъде непопулярна, избирателите на ГЕРБ няма да имат кой знае каква симпатия към подобен акт. Подобна коалиция ще посрещне тежка икономическа ситуация.

След като се формира това правителство, в края на октомври 2023 година, ще се проведат избори за местна власт. Представете си ГЕРБ в коалиция с БСП и ДПС в сложната социално-икономическа ситуация, в която се намираме. Това означава ГЕРБ да подари местния вот или голяма част от големите областни градове на „Продължаваме промяната“ и на „Демократична България“. А местната власт е фундаментът на всяка партия и гарантира нейното оцеляване в средносрочен план".

Какво ще се промени през март

"Ако се проведе предсрочен парламентарен вот през март, ситуацията вероятно ще бъде различна - твърди Ганев. - Общественият натиск за съставяне на кабинет ще бъде много по-силен, отколкото в момента. Самите червени линии, които в момента се поставят от партиите, вероятно ще поизбледнеят малко и електоратите на партиите няма да бъдат толкова критични към ръководствата им в никакъв случай да не влизат в коалиция с определени формации. Не казвам, че това задължително ще доведе до редовен кабинет в определена конфигурация. Просто след още едни избори политическата ситуация ще се смени."

Защо и ПП, и ГЕРБ трудно намират диалог помежду си?

"В България като че ли се оформи едно ново противопоставяне – на по-консервативна и по-прогресивна политическа сила. Не сме били свидетели на такова през последните 20 години.

За ПП на последните избори гласуваха хора, които са по-скоро живеещи в столицата, с малко по-високи доходи и образование, с по-прогресивни идеи, по-млади, докато за ГЕРБ гласуват повече хора от средната възраст и по-възрастни, в по-малките градове, които са по-консервативни. Да искаме от тези хора незабавно да се съюзят би било трудно за тях.

В България ПП ясно се позиционира като нещо по-либерално, по-прогресивно, за което гласуват такива хора. ГЕРБ изглежда нещо по-национално, по-консервативно."

Нормализация

Това е форма на нормализация на нашия политически живот, коментира политологът и напомни, че през първите 20 години от началото на демократичните промени в България през 1989 година младите хора гласуваха за десницата, а по-възрастните – за левицата.

В същото време, отбеляза той, левицата е призована да бъде по-прогресивната, да обръща внимание на тези идеи, които са по-характерните за младите. В Западна Европа, така наречените консолидирани демокрации, това е било така. За него това също е дълбока причина за това тези две формации по-трудно „да мелят брашно заедно“.

Ново ляво?

Попитан за заявлението за нова лява формация, съставена от напускали БСП през годините хора, той отвърна:

"Ако има някакво ново ляво, то това със сигурност много повече е ПП, отколкото този опит за реабилитация на кръгове в БСП. Това не е ново ляво, а по-скоро опит за консолидация на старото ляво, което съвършено ясно вижда, че изпада от колелото на историята. Това е техен опит да сформират това ляво, да спрат тези процеси, да се опитат да се върнат в играта. Това е изключително трудно да се направи.

Не казвам, че промяна в БСП няма да доведе по-висок резултат на избори, но БСП през 2021 г. изгуби нещо изключително важно, което ми се струва, че трудно може да върне някога – това, че БСП в продължение на 30 години, от 1990 до 2021 г., беше завоювала статута на алтернативата. Докато Борисов управляваше, БСП успяваше да опази този статут: „Ние сме твърда алтернатива на ГЕРБ. Гласувайте за нас, за да не е Бойко Борисов на власт“.

В интерес на истината, голяма част от хората, които искрено не харесваха Борисов и неговото управление, гласуваха за БСП по простата причина, че „ние ще гласуваме за този, който е срещу Борисов“. Ето този статут през 2021 г. БСП го загуби напълно, защото се видя, че друга партия – първоначално ИТН, после ПП – може да бъде реална алтернатива на ГЕРБ. Този статут БСП трудно ще си го върне."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

04.12 2022 в 17:18

Нов център, а не център-ляво.

-795

1

Дедо МразИ

04.12 2022 в 17:05

Ганев прави много жълтопаветно не лицеприятни прогнози преди и сега - защо сега бе сган ?