Приеха Закона за офшорките без много дебати

Нели Чолашка 20 ноември 2013 в 12:31 1391 0

Делян Пеевски в парламента в началото на мандата..
Делян Пеевски в парламента в началото на мандата..

 

Депутатите приеха на първо четене внесеният от Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС нов Закон за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, по-популярен като Закона за офшорките.

Делян Пеевски обаче отново не се появи в парламента.

Законопроектът беше внесен в средата на декември и доста бързо се придвижи до пленарна зала.

Той предвижда забрана за дружествата, регистрирани в офшорни зони, да осъществяват редица дейности, които управляващите определят като "особено чувствителни от гледна точка на защитата на обществения интерес".

На тези дружества се забранява участие в обществени поръчки, в приватизационни сделки, в конкурси за концесии, да получават лицензи за кредитна институция, както и за застрахователна и хазартна дейност, да участват в пенсионни и здравноосигурителни фондове и да са собственици на мобилни оператор и медии - електронни и печатни.

Заради забраната за участие в медии Делян Пеевски е в конфликт на интереси, тъй като майка му е собственик на "Нова българска медийна група", която държи редица вестници, телевизия, сайтове и списания.

Съвносителят Йордан Цонев се похвали, че законопроектът е много "актуален и навременен".

Наскоро имало среща на 60 страни, които участват в инициативата за отворено управление на САЩ и Англия и обсъждали именно скритото финансиране от компаниите.

По думите му английският премиер Дейвид Камерън си поставил за цел да изготви регистър на истинските собственици на компаниите, за да могат да се проследят истинските парични потоци и обещал този списък да стане публичен. 

В тази връзка Цонев предложи между първо и второ четене да се запише, че и България ще изготви регистър на компаниите, регистрирани в офшорни зони.

Зам.-председателят на ДПС призна, че е имало и много основателни критики към законопроекта във вързка с оставените вратички той да бъде заобикалян. 

"Ние сме набелязали предложения, които ще внесем между първо и второ четене, за да затворим всички врати. Ще има и нови административно наказателни разпоредби", обяви Цонев.

От БСП първи се изказа Янаки Стоилов, за да похвали вносителите:

"Поздравявам вносителите на законопроекта, който отбелязва нова страница в подхода към законодателната дейност като поставя много актуална тема за първи път от редица години".

Той поставил за първи път този въпрос през 2008 г.

Тогава в България нямаше политици и държавници, които да подемат решаването на този проблем, обяви той.

Стоилов си позволи и да се обърне към протестиращите пред парламента ранобудни студенти: "

"Тази тема има пряко отношение към въпроса за морала и в икономиката, и в политиката. И аз се надявам, че дори тези, които претендират да са много ранобудни, ще разберат нейното значение. Защото, за да си ранобуден в политиката, трябва да можеш да реагираш адекватно на съвременните и нови проблеми и да имаш последователни усилия за тяхното решаване". 

Юристите и депутати от ГЕРБ Данаил Кирилов и Емил Радев обясниха на управляващите, че с този законопроект няма нищо да променят.

"На търговците не им се налага да се регистрират в офшорните зони. Масово се използва т- нар. доверително управление - някой възлага на някого някъде да управлява един инвестиционен ресурс", обясни Кирилов.

Той предупреди и за риск от изтегляне на така нужните за България инвестиции.

Депутатът от ГЕРБ предложи да има максимално дълъг период между първо и второ четене, за да се изчистят текстовете в закона.

В крайна сметка четирима депутати от ГЕРБ подкрепиха проекта на първо четена, а 15 гласуваха "против".

Присъстващите в залата депутати от БСП, ДПС и "Атака" гласуваха "за".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови