Президентът: Виждам опит за спъване на държавата

OFFNews 01 август 2014 в 14:50 3568 5

Виждам опит да бъдат завързани удобно ръцете на служебното правителство.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след проведените консултации с политическите партии по темата за актуализацията на държавния бюджет. Днес политиците не постигнаха съгласие по темата, като БСП са категорични, че ще подрепят само актуализация на бюджета на Здравната каса, но не и на целия бюджет. След като Бойко Борисов обяви, че изтегля депутатите си до разпускането на парламента, с което се провали гласуването на промените в бюджета, днес лидерът на ГЕРБ заяви, че ще даде "10-15-20" свои депутати за заседанието в понеделник. 

"Моля в понеделник да се съберат всички народни представители, да кажат истината, да помислят не само до понеделник, а до края на годината, защото, ако те не дадат решение, е много вероятно да имаме по-високо ниво на нестабилност. В понеделник е последният час и се надявам на отговорно решение. Ако бюджетът не се ревизира, съзнателно не се дават решения в куп сектори на икономиката и служебното правителство в следващите месеца ще се сблъска с проблеми, които ще бъдат изкуствено създадени, нарочно произведени, само защото няма желание национално отговорно гласуване. Това не е моят бюджет, той е на министър-председателя Пламен Орешарски. Дори и те, които дълго време криха истината за приходите, накрая показаха, че има дълбок проблем там", каза след консултациите президентът.

Той е категоричен, че служебното правителство ще извади цялата истина за състоянието на държавата. По време на консултациите той прогнозира драматична есен с протести. 

„Дори те, които дълго време не казваха истината за спрените плащания, аз трябваше да получи писма, за да разбера, че това е така. Каква е цената на красивите цифри, които ще отидват в опорните точки, да бъдат разхождани по митингите – колко бил хубав дефицита, колко хубав бил бюджетът, ако това е цената на 300 000 безработни строители, на които не са платили 1 млрд. лева”, обясни Плевнелиев.

"В понеделник имаме шанса, с честен прочит на цифрите в държавата, с конкретен анализ, не с партиен, а с национално отговорен. Дано, нека си пожелаем, в понеделник, да има умни и мъдри решения за повече стабилност в държавата така, както се разбрахме", заяви Плевнелиев. 

Ето и пълния текст на изявлението на президента: 

В опит последен да потърся национално съгласие по темата с актуализацията на бюджета, така необходима за народа, за икономиката, стартирах днес поредния рунд от консултации. Видяхте ги, те се излъчваха пряко в националната медия. Това не беше случайно. Търсех много ясната позиция, че народът трябва да знае какви са аргументите на всяка една от политическите сили и защо ще се стигне или няма да се стигне до такава актуализация. Какви са аргументите на едната и другата страна.

Чух обвинения, нека набързо да коментирам по тях.

Президентската институция участвала в предизборна кампания. Не, президентската институция не участва в предизборна кампания и не взима страната на ГЕРБ или на БСП. Но президентската институция взима страната на пациентите, на болниците, на строителите, на общините и страната на възможността да бъдем достоен член на Европейския съюз, който да се ползва с чест от предоставените европейски инструменти. И президентската институция взима страната на финансовата стабилност в тази държава и в един много тежък, труден за нацията момент.

Служебното правителство трябвало да се занимава само с избори, затова няма да му дадат и бюджет. Но очакват от него да реши за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и очакват от него да решава всички наболели проблеми в държавата. Служебното правителство щяло да получи празен чек. Служебното правителство иска, с едно изречение, да получи това, което вече служебното правителство на Стефан Софиянски е получавало от доминиран отново от социалисти парламент в далечната 1997 г., в труден отново момент за нацията - мъничко гъвкавост и малко повече стабилност. С едно изречение, в което се казва, че служебното правителство би могло, при нужда, при необходимост, да сключва договори с международни финансови институции за социална защита и финансова стабилизация и то с международни финансови институции при последваща ратификация на Народното събрание. Това ли е празен чек, че е при последваща ратификация, празен чек ли е, че е при необходимост и е само за финансова стабилизация и социална защита. Празен чек ли е, че служебното правителство иска, в случай на нужда, да се обърне към Европейската комисия, към Европейската централна банка, към Европейската банка за възстановяване и развитие и към Европейската инвестиционна банка, това е празният чек на тези, които днес политизират и не искат да дадат решение по наболелите на нацията проблеми, а те не са един и два.

А може би имат план да дестабилизират в следващите месеци и затова служебното правителство, единственото, което ще трябва да прави, е да реже, не да плаща, да реже.

Ако не ревизираме бюджета, това ще бъде съдбата на служебното правителство - да реже. Държавата ще бъде съзнателно спъната и дестабилизирана, въпреки че обещанието тук в президентството беше точно обратното, че всички търсим по-високо ниво на стабилност. Виждам опит да се вържат нарочно ръцете на служебното правителство и то да му се прехвърли удобно нечий чужд грях или чужди грехове.

Няма как да приема това и затова търся решение и за еврофондовете в държавата, и за общините, и за строителите, и за пациентите, и за финансовата стабилност, и за честните клиенти на банките, и за всичко останало. Отговорността обаче, освен моя, е и на парламентарно представените политически сили, които имат шанс последен, до понеделник да направят така необходимата ревизия на бюджета. И тук отговорността ще се носи от тези, които по тактически съображения и въоръжени с партийната пропаганда и опорни точки, пропускат опорните точки на пациентите, на общините, на строителите, на болниците, на университетите, включително и на Европейската комисия.

И, за съжаление, когато видях последния театър в парламента, взех смелото решение да стартирам този последен рунд на консултации, за да се опитам да помогна да търсим диалог, да търсим съгласие и преди всичко да търсим решение за повече стабилност в държавата. Тук няма как да се съобразявам с каквито и да било тактически интереси, защото никакви тактически интереси не могат да бъдат над публичните интереси и никакви тактически интереси не могат да стоят над финансовата сигурност, над проевропейската интеграция и ориентация на България. Никакви тактически интереси не могат да стоят над училищата, над болниците, над общините и над българските достойни строители, които чакат да им платят 1 млрд., за да могат да излязат удобно цифрите в последната седмица, преди да дойде лошото служебно правителство, което ще влоши дефицита, който се твърди, че е 1,9%, но вероятно вече е над 3%, което ще намали фискалния резерв, който се твърди, че е 8%, но далеч не е там, защото от тези 8%, 3 млрд. са пари, които единствено и само могат да се ползват за връщане на дълг, който е в падеж на 15 януари, ако не, имаме сериозен проблем. Другият 1 млрд. е на строителите, които не са си получили парите, за да може едно финансово министерство да покаже едни хубави цифри.

Бях достатъчно честен да посоча и проблема с еврофондовете, където ако не се актуализира бюджетът, няма пари да платим финансови корекции, с които да можем да отпушим две замразени оперативни програми за над 4 млрд. лв. Няма да намерим 200, за да платим и ускорим 4 млрд. Нещо повече, по правилото за управление на фондовете, освен N+2, имаме и N+3. Това означава, че планираните в края на 2014 г. суми не могат да се прехвърлят за 2015 г. Планирали сме да разплатим 3 млрд., платен е 1 млрд.. Какво ще стане с другите 2 млрд., ако не се ревизира бюджетът. Кой ще плати на строителите, кой ще плати финансовите корекции на Европейската комисия, за да може до края на годината да ускори 4 млрд. и да усвои 2 от тях. Още отсега ви казвам, стотици милиони ще бъдат изгубени. Но ако няма ревизия на бюджета, ще бъдат и повече.

И не мога да разбера как може политическият подход да има надмощие над чисто рационалния експертен и коректен прочит на това какво има да се върши в държавата и няма да допусна служебното правителство да бъде удобно извинение за липсата на желание да се вземат отговорни решения сега, в интерес на гражданите, в интерес на болниците, в интерес на икономиката на България.

Апелирам да се промени подходът. Надявам се, апелирам, моля в понеделник да се съберат всички народни представители и да покажат отношението си в последния ден на отиващото си 42-ро Народно събрание, да разменят аргументи, мнения, позиции, да кажат истината, да помислят не просто само до понеделник или за вчера, а да помислят и до края на годината и да дадат решение. Защото, ако те не дадат решение, е много вероятно ние да имаме наистина по-високо ниво на нестабилност, а не обратното, което си пожелахме, повече стабилност. В понеделник е последният час и аз се надявам на отговорно отношение. И затова, и организирах публично тази консултация, за да видите, за да чуете и да споделя с вас моята дълбока тревога, че ако бюджетът не се ревизира, не се дават решения съзнателни в куп сектори на икономиката и служебното правителство в следващите месеци ще се сблъска със сериозни проблеми, които ще бъдат изкуствено създадени, нарочно произведени, само защото няма желание от националноотговорно гласуване по важни за народа теми и преди всичко вече смлени и доведени до гласуване на второ четене. Това не е моят бюджет, той е на министър-председателя Орешарски.

Но дори и те, които дълго време криха истината за приходите, накрая показаха, че има дълбок проблем там. Дори и те, които дълго време не казваха истината за спрените плащания, аз трябваше да получа писма от общини, от строителни организации, от камари, от профсъюзи, от синдикати, за да разбера, че това е така. И каква е цената на красивите цифри, които след това ще отидат в опорните точки, да бъдат разхождани по митингите колко бил хубав дефицитът и колко бил хубав бюджетът, ако това е на цената на 30 хиляди безработни строители следващия месец, защото не са им платили 1 млрд.; ако това е на цената на 1 млрд. загубени до края на годината, защото не искат да дадат пари, за да се ускорят еврофондовете и ако това е на цената в бюджета в случай на проблем със системна банка, която в момента е под сериозен надзор на Българска народна банка? Каква е цената и кой ще я плати.

За мен е важно да чуете от мен моето много сериозно притеснение и, разбира се, да апелирам за решения, за решаване на проблеми, а не създаване изкуствено на допълнителни проблеми, може би за да се заметат следите на някои или може би, за да си мислим, че ако цифрите не излязат сега, а след две седмици, ще има някаква разлика.

Служебното правителство ще извади всички цифри в държавата. За това ще му трябват със сигурност поне две седмици. И не защото правим предизборна кампания, и не защото обслужваме когото и да било, освен народа - да знае истината кой носи отговорността. В понеделник имаме шанса с честен прочит на цифрите в държавата, с коректен анализ, не с партиен, а с национално отговорен подход по цифрите и бюджета в държавата и дано, нека да си пожелаем, в понеделник все пак да има умно и мъдро решение за повече стабилност в държавата, така както се разбрахме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови