Президентът: Предприемаме всички мерки за сигурността на гражданите

OFFNews 14 ноември 2015 в 18:04 3205 2

Росен Плевнелиев

"Към момента няма необходимост да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност", заяви държавният глава Росен Плевнелиев в официално съобщение, разпространено от прессекретариата на президента.

"Всички ние видяхме грозното лице на тероризма, видяхме го и на родна земя с атентата в Сарафово преди три години. Днес се молим за бързото възстановяване на ранените и скърбим със семействата на загиналите. Днес всички ние, българите, изразяваме своята солидарност с народа на Франция в един труден момент за Европа. Мислехме, че тероризмът е от другата страна на Средиземно море. Виждаме обаче, че тероризмът се настанява трайно в сърцето на Европа и в държавата, която роди европейската демокрация".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като почете пред Посолството на Френската република в София паметта на загиналите при поредицата атентати в Париж на 13 ноември.

"Даваме си сметка, че средата на сигурност е променена. Скърбим с народа на Франция и заедно с народа на Франция и с всички други европейски народи, както и със световната антитерористична коалиция, ние ще предприемем всички мерки, за да може да гарантираме сигурността на европейците, на българите, но и да победим тази армия на злото и да оставим в миналото тази „държава“ на терор", подчерта държавният глава.

"Терористите със сигурност могат и ще бъдат победени от световната антитерористична коалиция, но идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжие. Тя може да бъде победена само с по-добри идеи, само с толерантни общества. Идеологията на тероризма може да бъде победена от образовани и демократично мислещи хора и от общества, които уважават различията и които ценят свободата и правото на всеки. Такова общество имаме в България, гордеем се с нашата толерантност", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Няма данни за терористични бойци с български произход, обяви държавният глава. "Това обаче не бива да ни успокоява и си даваме сметка, че никой не е имунизиран срещу тероризма, нито едно общество не може да се чувства сигурно. Днес тероризмът не признава граници и най-силните държави с най-мощните армии са също толкова заплашени, колкото и всички останали. Само заедно ще победим тероризма и само заедно в обществото, като едно споено, толерантно общество на свободата и различията, но и на общото, което ни свързва, ние можем да успеем", категоричен беше президентът.

Държавният глава следи внимателно ситуацията и е в постоянна връзка с всички оперативни структури и компетентните държавни институции. Президентът определи като навременни действията на правителството и заяви, че към настоящия момент не е необходимо да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност. "Действията на правителството да свика Оперативния щаб по сигурност и миграция към МВР са правилни и навременни. КСНС не е оперативен орган, а е висш политически орган. В момента има нужда от ясни оперативни действия и правителството ги предприема", коментира Росен Пелвнелиев.

Президентът заяви още, че са налице и първите позитивни резултати от извършената реформа в сектор "Сигурност", която за първи път в модерната история на България дефинира ясно ролята и мястото на Съвета по сигурността към Министерския съвет като висшия оперативен орган, с който разполага българската държавност. "Към момента висшият политически орган в държавата, а именно КСНС към президента, няма нужда да бъде свикван. Разбира се, при промяна на ситуацията, това може да се промени", допълни държавният глава Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!