Предложиха Ваньо Танов да получи посмъртно орден "За гражданска заслуга"

OFFNews Последна промяна на 02 март 2016 в 11:08 1785 1

Ваньо Танов

Правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да удостои посмъртно с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен, Ваньо Танов за големите му заслуги и личен принос за сигурността и обществения ред в Република България и за укрепване на митническата администрация, съобщиха от правителствената пресслужба.

Генерал-майор Ваньо Танов беше един от емблематичните радетели на върховенството на закона в България. Той посвети живота си на безкомпромисна, безусловна и безпощадна битка с престъпността и корупцията във всичките й проявления – от убийствата в началото на прехода до контрабандата и олигархията в днешни дни, допълниха оттам.

Ваньо Танов достойно отстояваше принципите си за честност, почтеност и справедливост. Като директор на Националната служба „Борба с организираната престъпност“ и на Агенция „Митници“ започна безпрецедентна битка за законност. Той посвети живота си на тази битка, която превърна в кауза. Докрай се бори за радикални промени в акцизното законодателство за увеличаване на контрола на митническите органи.

Под ръководството на Ваньо Танов Агенция „Митници“ постигна най-високите си резултати: ежегодно преизпълнение на плана за приходите заради осветляване на сивия сектор и намаляване на дела на контрабандните стоки. Той защити обществения интерес в сложни казуси с голяма значимост за българската икономика, пазарните принципи и финансовата стабилност на страната. От първия до последния си ден в митниците той работеше за дигитализирането на митническите системи и техническо обезпечаване на граничния митнически контрол.

Ваньо Танов провеждаше последователна политика за укрепване на митническата администрация, за пресичане на проявите на корупция и повишаване на събираемостта на митническите вземания. За своята дейност той получи много признания – и у нас, и по света, посочват още от правителствената пресслужба.

Танов почина внезапно на 29 февруари. Днес в Русе негови близки и приятели ще го изпратят в последния му път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.03 2016 в 12:05

Има прилика между Ваньо Танов и Петко Бочаров – защото починаха почти едновременно, но има и разлика – защото между тях има цял вагон пълен с книги, които единият е прочел а другият НЕ; oсвен това единият е завършил Американски колеж, а другият е изкарал русенската школа за трактористи (което му гарантира генералски пагони) . . .