Почина Ваньо Танов

OFFNews 29 февруари 2016 в 08:52 13533 25

Внезапно почина директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов.

Той се почувствал зле рано тази сутрин. Починал е в линейката напът за болницата.

Информацията беше потвърдена от Министерството на финансите.

Министър Владислав Горанов изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на ген.-майор Танов.

„Генералът ще остане в паметта ни като достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост“, казва финансовият министър по повод тежката загуба. В съболезнователния адрес се казва още:

„Ще си спомняме времето, в което Ваньо Танов ръководеше агенция „Митници“, с промените и реформите, които той предприе, за да може българската митническа администрация да заеме достойно място сред голямото митническо семейство. Под негово ръководство бързо и ефективно „Агенция „Митници” постигна резултатите, които обществото и държавата очакваха“.

Генерал-майор Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана.

Завършил е математическа гимназия. Дипломира се като инженер в Русенския университет през 1981 година.

В системата на МВР е от 1985 година, когато е назначен за оперативен работник в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява „Тежки престъпления” в РДВР-Русе. През 1995 г. Танов става началник на Второ РПУ-Русе. Заради добрите му резултати там, предсрочно е произведен в майор. През 1998 г. ръководи регионално звено „Полиция” в РДВР – Русе. Лично води разследването на пет убийства през 1998 и 1999 г. в Русе. През 1999 г. завършва курс за ръководни кадри в Академията на МВР.

За разкриването на извършителите Танов е награден с лично оръжие, отново предсрочно е повишен в подполковник, а година по-късно – и в полковник. Отличен е с Почетен знак (І, ІІ и ІІІ степен), медал „120 години МВР” и почетно отличие „За доблест и заслуга”.

От 2002 г. ръководи РДВР в Русе. През 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор".

От 2005 г. до 2007 г. ген.-майор Танов е директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. През юли 2007 г. подава оставка.

На местните избори през есента на 2007 година бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби.

Специализирал е в Сикрет сървиз (Вашингтон) и Холандия, участва в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията.

През август 2009 година Ваньо Танов е назначен за шеф на Агенция "Митници", а на 1 юли 2013 е освободен от длъжност. При втория кабинет на ГЕРБ той е възстановен на поста.

Женен е, има двама сина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews