Предлагат ПОС терминали в патрулките за по-лесно събиране на глоби

OFFNews Последна промяна на 12 април 2016 в 10:48 1868 2

Предлагат ПОС терминали в патрулките за по-лесно събиране на глоби

ПОС терминали в патрулните автомобили на Пътна полиция ще позволи по-добрата събираемост на глобите и ще противодейства на корупционните практики. Това смята депутатът от Реформаторския блок и председател на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев, който е и вносител на предложението пътните полицаи да взимат процент от събраните глоби. 

Пред БНТ Ананиев обясни, че възможността пътните полицаи да получават процент от санкциите, които събират, е идея, която още се дискутира. Такъв модел е въведен в Румъния и има положителен ефект, каза още Ананиев.

По отношение на събираемостта той посочи, че е разговарял с началника на Пътна полиция и зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, пред които е представил идея за повишаване на събираемостта на наложените глоби. В момента полицията отделя огромен ресурс, за да се съберат глобите. Аз предлагам да обърнем модела – вместо МВР да търси наказаните, нека нарушителите да търсят МВР, за да си платят глобите, заяви Ананиев. Той обясни, че това е възможно, ако санкциите се обвържат със задължителните застраховка „Гражданска отговорност“ и техническия преглед за автомобилите.

Друга възможност за превенция на пътя е да се увеличи броят на видеокамерите. Предложение, което също обсъждаме, е общините да въведат по-засилен видеоконтрол на своите територии и сами да събират глобите, заяви реформаторът. Той подчерта още, че повишаването на пътния контрол и засилването на превенцията по пътищата е в пряка връзка с реформата в МВР.

Днес по инициатива на Настимир Ананиев Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения ще проведе работна група с участието на народни представители, експерти от комисията и от МВР. На срещата ще се обсъдят предложенията за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, направени между първо и второ четене. Настимир Ананиев припомни, че той и негови колеги от ДБГ и РБ внесоха промени, които касаят категорията „нов водач“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2016 в 15:12

проститутките - без ПОС, а торбите с лайна - с ПОС , така ли ?!
не е честно !!!

12.04 2016 в 11:06

Ситуация:
Издирван престъпник с 12 висящи дела и крадена кола плаща на катаджийски пос глоба за превишена скорост с крадена карта.

Куенти Тарантино може да ми се обади да продължа сценария, който е напълно възможен в България!