Quantcast

Бивш шеф на КАТ: Пътните полицаи не желаят процент от глобите

OFFNews Последна промяна на 12 април 2016 в 08:15 2595 5

Снимка БНТ

Алекси Стратиев

Не е необходимо полицаите да получават процент от наложените глоби на пътя. Това коментира пред БНТ Алекси Стратиев, бивш началник на КАТ. По думите му подобна мярка е предлагана и преди и тя може да трупа само негативи върху служителите в "Пътна полиция".

Самите полицаи също не го искат, това е просто изказване под светлините на прожекторите.

По думите му пътните полицаи не посягат така смело към подкупи, защото са се взели редица мерки за превенция. Необходими са повече технически средства, които да контролират движението по пътищата.

Стратиев призова за повече роля на семействата по отношение на младите шофьори. Санкцията трябва да е крайната мярка, която да се прилага спрямо тях.

Преди два дни председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев предложи пътните полицаи да прибират процент от всяка наложена глоба на пътя.

Пред БНР Ананиев коментира, че по този начин ще бъде пресечена корупцията при осъществяването на пътния контрол. Идеята е да се въведат още по-драстични мерки за събиране на неплатените актове към КАТ. Ананиев обърна внимание на ниската събираемост на глобите в момента - едва 30%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2016 в 14:54

Прави сте, че не искат процент, а всичко. Само дето не е от глобите, а от подкупа.

Щот за глобите има регламент, а за подкупа - мурафет ;)

12.04 2016 в 10:53

"По думите му пътните полицаи не посягат така смело към подкупи, защото са се взели редица мерки за превенция."

Олигофрен тъп, нали като съм с хубавата си кола сами ми казват "По принцип трябва да викнем колегите с камери да записват, ама може да не го правим, ако искате..." И това е всеки път.

Добре че си бивш шеф.

12.04 2016 в 10:42

Пътните полицаи не искат % от глобата... те искат цялата сума и отгоре!!!

12.04 2016 в 10:33

Полицай, полицай, ама и те, колкото и да са прости и тъпи и те "не желаят процент от глобите" щом могат да вземат всичко, инстинкта за осигуряване на прехраната надделява.

12.04 2016 в 09:42

И аз смятам че не е добра идея. Много по-добре е полицаите да са по-добре платени и да работят с желание да се спазва реда, а не да искат да налагат повече глоби само за да приберат нещо и при такива случаи нищо чудно да се измислят несъществуващи нарушения, където пак се отива към подкупи. А и дори да се прибира процент от глоба, ако се даде подкуп, говорим за прибиране на по-голям процент от колкото е процента от глобата. Например ако глобата за едно нарушение е 100лв а подкупа е 50лв, то полицая прибира половината, а ако се наложи глоба със сигурност ще вземе по-малко, така че добрите заплати са най-доброто лекарство против корупция.