Quantcast

Предизборни от Кърджали: нов шеф на МВР, германски дипломат в партийни централи

Вилдан Байрямова Последна промяна на 31 юли 2019 в 16:30 2576 0

Ст.комисар Атанас Илков, ОДМВР

Снимка offnews.bg

Ст.комисар Атанас Илков е новият областен директор на МВР в Кърджали

Оживление настана в Кърджали в разгара на отпускарския сезон – първо дойде новината за рокадите в МВР, а после и за посещението на временния управляващ посолството на Германия у нас и ръководител на политическия му отдел Йорк Шуграф в партийните офиси на ГЕРБ и ДПС.

Със заповед на вътрешния министър Младен Маринов старши комисар Атанас Илков е назначен за директор на ОДМВР-Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Илков е бил представен пред ръководния състав на дирекцията от зам.-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев. Арабаджиев е подчертал, че промяната в ръководството на Областната дирекция „е продиктувана от необходимостта от нова визия, нови методи и нови решения в дейността й“.

Надеждите за тези промени са фокусирани във фигурата и опита на старши комисар Атанас Илков. А той имал дългогодишен опит в системата на МВР от 1987 г. и можел бързо да реализира очакванията на шефовете.

Той обаче доби печалната слава на организатор и изпълнител на кървавата операция на Спецотряда за борба с тероризма в Лясковец на 14 март 2014 г. Тогава загина командосът Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени. Задача на баретите бе да обезвредят в дома му сутринта в 6 ч. Петко Савов, наречен после Стрелеца. А Илков получи прозвището „Героят от Лясковец”. И това май е най-забележителната част от трудовия му път.

Още като шеф на криминалните в Националната полиция в ерата „Орешарски“ той наистина успя да промени визията, методите и решенията в дейността на сектора – освен с акцията в Лясковец, така и с ареста на обявените за „убийци“ на Делян Пеевски, както и с „брилянтния“ сценарий, наложил подслушването на Касим Дал, заподозрян в намерението да убие Лютви Местан /тогава лидер на ДПС/ и също така и Пеевски. Поне от онзи период топ-полицаят е запомнен като "враг" на опонентите на ДПС. /Сега пристига на работа в област, в която всичките 7 общини са управлявани от ДПС/.

Впоследствие шефът на Криминалната полиция Илков бе подложен на дисциплинарна проверка след жалбата на Ваня Рибчева, майка на убития в акцията в Лясковец Емил Шарков, и разследван за неоснователните обвинения срещу Касим Дал. Именно той е автор на плана на операцията в Лясковец. После беше уволнен от работата си, осъди МВР и пак го върнаха „на бял кон“ през 2017 г., когато пое поста директор на Областната дирекция в Пловдив.

Роден на 20 декември 1964 г. в Пазарджик, Атанас Илков е магистър по право от Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Специализирал е в международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико. С високата си експертиза опитният полицай идва в Кърджали да замени досегашния областен директор Венцислав Момчилов, който пък отива в София да оглави жандармерията.

По време на представянето си пред ръководния състав на МВР в града Илков е заявил, че дава „шанс на всички, които работят с всеотдайност и професионализъм“ и че „в досегашната си практика винаги е намирал общ език с такива служители“. А всеки в Кърджали, узнал за новия човек на върха на силовата структура, коментира, че назначаването на „парашутиста“ е свързано с предстоящите местни избори.

Очевидно и посещението на германския и.д. посланик е свързано с вота за кметове и общински съветници. Йорк Шуграф се е срещнал с партийните лидери на ГЕРБ и ДПС в местните централи. В срещата с групата на ГЕРБ са участвали областният управител Никола Чанев и заместничката му Севда Камбурова.

„Област Кърджали се отличава с етническо и религиозно многообразие, което привлича интереса към региона. Хората тук съжителстват в мир и спокойствие от векове и с това служат за пример не само за България, но и за цяла Обединена Европа“, е казал Чанев пред дипломата, цитиран от местния пресцентър. Чанев е участвал в разговорите не само като областен управител /назначен за такъв от т.нар. гражданска квота/, но и като номиниран от ГЕРБ за кандидат за кмет на предстоящите местни избори.

Шуграф проявил интерес към спецификата на политическите процеси в региона, отношенията между основните политически сили, борбата с корупцията и механизмите за противодействие на икономическата принуда и купения вот. Чанев е посочил като лоши практики корупционния скандал със зам.-кмета Мюмюн Али и опита на кмета Хасан Азис да забрани гражданската подписка срещу застрояването на парк „Простор“.

Запитан от посланика на какво ще заложи в предизборната си програма, Чанев отговорил: „инфраструктура, екология, инвестиции, прозрачност на публичните финанси и най-вече надеждата, че можем да живеем в един нормален европейски град, какъвто Кърджали, за съжаление, в момента не е“.

Не е известно ДПС в Кърджали да има пресцентър, но все пак до медиите беше разпространено съобщение за състояла се среща на лидерите с германския дипломат в партийния офис. В него обаче няма никакви детайли за разговорите, посочени са единствено имената на областния лидер Изет Шабан и двамата му заместници. Подчертано е, че срещата била „ползотворна работна“.

По традиция преди избори Кърджали и по-конкретно партийните му офиси се оказват предпочитана дестинация за европейски и американски посланици.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !