Правителството с втори опит да замрази проекта за нови изтребители

Последна промяна на 01 юли 2015 в 07:42 1510 11

Правителството с втори опит да замрази проекта за нови изтребители

Снимка Боян Георгиев

Очаква се днес правителството да отхвърли предложението на военния министър Николай Ненчев за купуване на нови изтребители за армията. 

Още миналата седмица военният министър и външният министър Даниел Митов внесоха предложението, в което се предлага и даването на мандат за преговори с друга държава член на НАТО за охрана на въздушното ни пространство. И двете предложени опции са свързани с плачевното състояние на бойната ни авиация и опасността от средата на 2016 година всички изтребители да бъдат приземени.

Миналата седмица предложението не беше разгледано на заседанието на Министерския съвет с уговорката, че единият от вносителите - военният министър, е на среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел. След това обаче премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е рано да се говори за купуване на бойни самолети, защото държавата има други неразплатени задължения. "С този ръст на икономиката след 15 години ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3.6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", заяви той пред журналисти в петък.

Едно от първите решения на това правителство в края на миналата година беше замразяването на големи проекти, за които се иска държавна гаранция. По този начин кабинетът "Борисов 2" даде ясно да се разбере, че бойните ни пилоти ще трябва да продължат на летят на морално остарелите МиГ-29, чийто летателен ресурс е на изчерпване, ако не бъдат взети спешни мерки за ремонта на двигателите им. 

За да избегне зависимостта от Русия и предприятието РСК "МиГ" военният министър Николай Ненчев търси други варианти за ремонт на самолетите. Той е убеден, че ще бъде постигната договорка с Полша, с която на първо време да разменим два стари двигателя за два ремонтирани. По-нататък сътрудничеството трябва да продължи с ремонта на български двигатели, нещо за което обаче, Полша няма лиценз от руска страна.

Поради ограничените възможности на авиацията ни в момента пилотите не могат да навъртят необходимия брой часове.  У нас най-опитните ни бойни авиатори навъртат едва по 33, докато стандартът в държавите от НАТО е 180 часа годишно. Това води освен до недостатъчната подготовка на летците и опасността от авиационни инциденти, но и от отлив на бойни пилоти. В момента само трима от бойните ни авиатори не са в пенсионна възраст. 

"Проблемите с въздушния суверенитет на България ще се решат само с придобиването на нов изтребител - един стратегически за страната ни проект, който не търпи отлагане, защото от вземането на решение в парламента, до организиране на процедура, избор, договор и доставка, ще минат 4-5г. през които все ще трябва да кърпим положението", казва в свое интервю през февруари пред Нова телевизия командирът на ВВС ген. Румен Радев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 15:57

Защо отново използвате неадекватната снимка на СУ-25? СУ-25 е щурмови самолет за непосредствена подръжка, а не прихващач като Миг 29. СУ-25 няма нужда да бъде сменян !!! Може би е един от двата най-добри модела за непосредствена подръжка !!!. България има нужда от нови или ремонтирани ПРИХВАЩАЧИ, а не от нови щурмоваци.

01.07 2015 в 11:13

Единственото, което ме притеснява в тая работа с навирането е, че може да не останат руски и китайски танкове след като двата велики нешорошоидни народа започнат да уреждат проблема за исконните китайски територии, които според картите на ВЕЛИКИТЕ ЛИДЕРИ НА КИТАЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ се простират до Урал.

Но аз съм убеден, че ще останат по няколко Т-72 и от двете страни за вкарване, колкото и да ги насъскват шорошоидите.

01.07 2015 в 10:53

Браточка sottozero, в споменатото от теб място, намиращо се "отзад", има място не само за техните танкове, но още и за руските и китайските, които ще се наложи да поемат. Верно "умните, красивите и интелигентните" се излагат с това дублиране на никове. Абе народа затова казва: "Тъп, по-тъп, най-тъп, ШОРОШОИД". Да заминават за ФАЩ и да не се връщат.

01.07 2015 в 10:43


Балкански.коментар номер 5 не е мой.Той е на един от умните и красивите,които по някаква причина пишат с моето потребителско име.Сигурно от много ум:))

Единственото,което мога да кажа за краварските танкове е соросоидите да си ги заврат отзад,ако имат трудности ние ще им помогнем;)


01.07 2015 в 10:03

Еми да, "ТЪПАНАР" е сериозен аргумент. И ние трябва да почнем да го използваме бе, как не се сетихме до сега? Поздрави на майка ти!

01.07 2015 в 09:56

"голямата ти и силна"армия по времето на комунистическия режим беше подчинена на болшевишките диктатори в Кремъл и две трети от нея бяха "трудоваци" от т.н. "малцинства",които пушка не са виждали,а останалата една трета - чантаджии,които си строяха вили,използвайки войниците като общи работници със заплата 1,80/един лев и осемдесет стотинки/ на месец! Сега имаме най-могъщата армия на света - наши са армиите на САЩ,Великобритания,Германия,Франция,Испания,Италия,Канада .... но защо си губим времето да се занимаваме въобще с тебе ТЪПАНАР

01.07 2015 в 09:41

Професор Балкански09:29 01 юли 2015
"Сега НАТО е тука по наша покана и с наше съгласие."?! Ъхъ, както ВАРШАВСККИЯ ДОГОВОР беше в Унгария и Чехия по покана на "здравите сили".

Tова можеш да го кажеш само след като излезеш на протест и американските абрамси те нагазят. Докато си седят в базата, дрънкаш глупости и само наливаш вода в мелницата на соросоидите.

01.07 2015 в 09:29

"Сега НАТО е тука по наша покана и с наше съгласие."?! Ъхъ, както ВАРШАВСККИЯ ДОГОВОР беше в Унгария и Чехия по покана на "здравите сили".

ДЕМОНОКРАТИТЕ смениха кон за кокошка - голяма и силна армия от ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР с малка и слаба в НАТО. Айде пуснете и дежурната BUZZWORD за "колективната отбрана".

Омерзен съм.

01.07 2015 в 09:06

Балкански, много си зле.

01.07 2015 в 08:55

"при "лошия" СОЦИАЛИЗЪМ имахме голяма и добре въоръжена за времето си армия във ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР"

Единственият проблем беше, че я управляваше не суверенът, а неговите окупатори от Москва. И то не за отбрана на нашата държава, а за репресии срещу братски славянски народи. Сега НАТО е тука по наша покана и с наше съгласие.

"Суверенитетът" тогава беше далеч по-ограничен от сега и то по далеч по-нелицеприятен начин.