Правителството промени заплатите в НСО със задна дата и ги засекрети

Шефът на службата сам определи заплатата си

Юлиан Христов Последна промяна на 31 март 2016 в 16:58 16510 9

Правителството промени заплатите в НСО със задна дата и ги засекрети

Снимка БГНЕС, архив

Със свое постановление от 28 март правителството определи заплатите в Националната служба за охрана (НСО). Постановлението касае основното месечно възнаграждение, което е в съответствие с присвоеното военно звание на офицерите и сержантите от службата. Приложението, по което се определят заплатите, обаче е поверително. 

Постановлението е издадено на основание на новоприетия закон за НСО, в който службата остана военизирана без това да бъде аргументирано от депутатите и на практика узакони съществуването на паралелна на Въоръжените сили паравоенна структура. В закона е записано, че възнагражденията се определят от правителството, но предложението за размера им ги подава началникът на службата. Тази вратичка в закона оставя възможност Ангел Антонов, който по съмнителен начин присвои генералско звание, сам да предложи на правителството каква да бъде заплатата му. Според специализирания сайт otbrana.com е възможно началникът на НСО да взема по-голяма заплата от началника на отбраната. Смята се, че подобно е сравнението и за останалите звания в службата и армията.

В закона също така беше запазена и порочната практика шефът на НСО да произвежда офицери, докато в армията това става след преминаването на съответно обучение във военните училища. Това означава на практика, че началникът на службата може да държи в зависимост свои служители. 

Постановлението влиза в сила със задна дата от 1 януари.  

Бюджетът на НСО за 2016 година е близо 34 млн. лв., като близо 29 млн. лв. от него отиват за заплати и социални плащания на служителите. С бюджета за 2016 г. бяха орязани парите на ДАНС, която е основният орган, работещ за противодействието на тероризма. В същото време обаче на НСО бяха отпуснати допълнително 2.6 млн лв. 

Въпреки увеличения бюджет на службата за следващата година, от НСО се оплакаха от недостиг на средства.

Разпределението на парите показва, че близо 86% от планираните средства ще отидат за персонал, 12% са за издръжка и едва 2% за капиталови разходи. От НСО отчитат недостиг на парите за обезщетения, които средногодишно са 1 млн. лв. За 2015 г. остават неразплатени 746 хил. лв. за пенсионирани служители. Очаква се НСО да "закърпи" положението през 2016 година с вътрешни резерви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2016 в 13:36

Наливат им пари щото взеха да пълнят гащите май. Ще им трябва някой сериозно да ги пази и да стреля с по голяма охота по недоволни елементи. Частна гвардия от национални предатели.

31.03 2016 в 22:50

Един техен служител в началото на януари е заловен да браконерства до Варна.

31.03 2016 в 21:58

кофти матрял - измислен генерал

теа клесавци за кво взимат пари ?

31.03 2016 в 21:33

Много е миризлив секрета на това засекретяване.

31.03 2016 в 20:19

На следващите избори ще гласувам за този който поеме ангажимент за закриване на тази служба! Това е раково образование в българските институции! Това е личната гвардия на всяко едно мутрагенско правителство наследник на репресивните органи на ДС. Нямаме място в ЕС докато тази служба съществува!

31.03 2016 в 19:57





http://afera.bg/wp-content/uploads/2016/03/STATUJA.jpg

31.03 2016 в 18:47

Мда пореден гаф на правителството. Толкова нередности в тая служба обаче нали са им охрана и в замяна им позволяват да си правят каквото си искат.

31.03 2016 в 17:36

И как така ще ги засекретява!?Че парите на властовите гавази,са публични средства-на всеки един от нас.Чрез преки и най-вече,непреки данъци,абсолютно всеки"гражданин"на тази територия,плаща на Правителството,както и на Преторианската му гвардия,НСО.Защо платците,да не знаят,видно и прозрачно,какви доходи имат"пазителите"....на Властта????

31.03 2016 в 17:28

И как така ще ги засекретява. ОСТАВКА!