Правителството е стабилно, токът няма да поскъпне

OFFNews 12 май 2016 в 08:48 2747 3

Няма индикатори за падане на правителството, кабинетът е стабилен. ГЕРБ е национално отговорна партия, подобна национално отговорна позиция декларираха и останалите партии в парламента, които изразиха подкрепа за правителството. 

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по бТВ. Тя допълни, че е била изненадана от решението на вицепремиера Ивайло Калфин да си тръгне и подчерта, че година и половина са работили много добре заедно, че той е много добър експерт и са имали тясна комуникация по повод либерализацията на енергийния пазар. За министър Петкова било изненада и това, че за напускането на коалицията се използват реформите в сектор „Енергетика”. Няма риск да бъде повишена цената на електрическата енергия заради това, че е изтеглен кредит, за да се разплати НЕК към двете американски централи, коментира още Теменужка Петкова.

Тя допълни, че задълженията, които НЕК е имала към двете централи, са били 1 млрд 142 млн. лв. и по думите й никой не иска да каже какво щеше да се случи, ако НЕК не беше се издължила към двете централи, след като има договори, сключени още през 2001 г. и споразумения към тях. 

Колегите от АБВ и Румен Петков трябва да са запознати с тях, тъй като голяма част от тези допълнителни споразумения към договорите са сключени в период 2005 – 2008 г. и те са свързани именно с неустойки, с обезпечения, с учредяване на особен залог. Ако не бяхме платили на двете американски централи на първо място, в договора е предвидено ясно, че двете страни дължат неустойки по договора, коментира Петкова. 

Неустойката, която НЕК трябва да плати към двете централи, в случай че не изпълни своите ангажименти е малко над 3 млрд. лева, уточни министърът.

За цената на тока Теменужка Петкова каза, че НЕК като страна, която ще ползва кредита, трябва да предяви пред КЕВР своите разходи. Разход за НЕК са единствено разходите за лихви. Това, което НЕК ще плаща като лихви е приблизително 60 млн., обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

3

Red or Dead

12.05 2016 в 13:11

““““...Правителството е стабилно, токът няма да поскъпне“““““


Ние за ..“стабиУноста“ знаем.......тя ни залива от всякъде...ЕЖЕСЕКУНДНО.......значи ще поскъпне със СИГУРНОСТ...въпроса е само един.....дали матрЯла няма най-после да вземе да се събуди от тази пуста....стабиУност....

Апропо, навремето бай Тошо излизаше по ТВ и казваше....-Олиото нема да поскъпне, и хоп на другия ден в магазините инвентаризация......и олиото с нови цени.......те поне имаха някаква МЯРА......

Сега ГЕПИ краде .....ВСЕЛЕНСКИ....

12011

2

Ан

12.05 2016 в 10:33

Малко като заплаха звучи това.