Правителството бърза да ремонтира и Cougar-ите без обществена поръчка

Повод е превръщането им в медицински хеликоптери, за което не са особено подходящи

Георги А. Ангелов Последна промяна на 06 януари 2021 в 19:04 3525 0

Снимка Министерство на отбраната

Министерският съвет прие днес решение за “определяне наличие на основен интерес, свързан с осигуряване на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532 AL “Cougar” и двигатели „MAKILA 1Al ” от състава на Военновъздушните сили (ВВС) на Република България”.

Това решение означава, че правителството може да заобиколи закона за обществените поръчки и Министерството на отбраната да възложи ремонтите на фирма, която си избере само и то за броени дни. Повод за бързането е, че в България няма хеликоптери за въздушно спасяване и медицински линейки. Той отново излезе на дневен ред след последните спасителни операции в Стара планина в които спасителите на БЧК загубиха 11 часа, вместо 1,5 с хеликоптер. Военните хеликоптери обаче не са особенно подходящи за въздушни линейки заради голямото им тегло.

Намеренията на правителството сега съвпадат и с изтичането на 3-годишния договор за поддръжката на хеликоптерите "Кугър". В момента от 12 кугъра летят 1-2, като другите са в добро състояние, но не са минали междуремонтно обслужване

230 млн. лв. похарчени без обществени поръчки в последните месеци на мандата.

По същата тази схема в края на миналата година бе решено 44 машини Т-72 - основният боен танк на армията, да се модернизират за почти 79 млн. лв в държавния завод "Терем". Реално, модернизацията ще бъде направена от израелски оръжеен консорциум. Правителството, по същата схема в края на миналата година купи и нови бронирани бойни машини за Силите за специални операции (ССО) за 50 млн. лв. без обществена поръчка, а с пряко договаряне. Министерството на отбраната (МО) вече харчи без обществени поръчки 100 млн. лв. за изграждане на инфраструктурата в базата в Граф Игнатиево, като дори крие фирмите, които са избрани да строят и да доставят оборудването. Това прави близо 230 млн лева похарчени за отбрана без обществени поръчки в последните месеци на мандата.

“Сигурността на страната, изисква поддържането и развитието на способности на транспортна вертолетна ескадрила, като част от способностите на ВВС, за изпълнение на широк спектър от задачи както в национален формат, в т.ч. транспортиране на личен състав и товари, аварийно-спасително осигуряване, пожарогасене, авиомедицинска евакуация, задачи за нуждите на други министерства и ведомства, така и от участието им в изпълнението на поетите към НАТО ангажименти”, пише в съобщението мотивиращо взимането на днешното решението. 

По рано днес Министерството на здравеопазването е стартирало процедура за обществена поръчка за закупуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната. Здравният министър Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани. Ангелов добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза по-късно, че ако се избере вариантът да се ползват четири военни хеликоптера, те могат да бъдат разположени в четири различни бази и така да покриват територията на страната. „Един от хеликоптерите може да бъде на авиобаза „Чайка“ и да обслужва тази част от страната, другият – в Долна Митрополия, трети - в Пловдив – в авиобаза „Крумово“, а четвърти - на авиобаза „Враждебна“. Въпросът е дали това е по-евтиният или по-добрият вариант за здравеопазването“, поясни министър Каракачанов и отново подчерта доброто желание и готовност на Министерството на отбраната да се включи в процеса.

Cougar тежи 9 т., медицинските хеликоптери под 1,5 т

Идеята военните хеликоптери да стават линейки предизвикаха реакция от главния секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов, който е инженер по поддръжка на Военновъздушните сили:

“Гледам как в студиото на една телевизия министърът на отбраната говори неща, за които си няма хал-хабер. Явно друг "компетентен" му е нашепнал тази глупост. Да се преоборудвали 3-4 хеликоптера, собственост на МО, в медицински. Ми-17 или AS-532 Cougar? А кой ще ги преоборудва от транспортни в медицински и кой ще ги сертифицира? Медицинските хеликоптери са леки хеликоптери. В Румъния използват EC-135 с тегло под 1, 5 тона. Теглото на Ми-17 е над 10 тона, а на AS-532 Cougar - 9 тона. Аз лично не мога да си представя как едни 10 т ще кацнат на покрива на някоя болница или на поляната в Родопите. Явно Каракачанов може!”

Борисов каза още днес, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

Днешното обещание за медицински хеликоптери не е нещо ново. Преди 3 години, на 18 януари 2018 г., на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов пак е разпоредил на министрите на отбраната и вътрешните работи на Красимир Каракачанов и Валентин Радев (тогава) да направят преглед на наличните хеликоптери в армията. Борисов тогава каза, че държавата разполага с достатъчно машини, които могат да се ползват за спешна помощ, гасене на пожари и т.н. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови