Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Армията предлага хеликоптери Кугър за въздушни линейки

OFFNews 06 януари 2021 в 09:33 2293 0

Красимир Каракачанов

Министерството на отбраната има възможност да предостави три или четири хеликоптера „Кугър“ на здравното министерство за медицински цели, обяви в сутрешния блок на bTV военният министър Красимир Каракачанов.

Той коментира казуса, след като Планинската спасителна служба за пореден път настоя за осигуряване на хеликоптери за спасителните ѝ акции. Последните такива бяха в началото на годината и отнеха много време и усилия на планинските спасители, а освен това изложиха живота им на по-голям риск, отколкото ако акциите бяха извършени с хеликоптери.

По думите на Каракачанов Министерството на здравеопазването трябва да прецени дали Кугърите ще им свършат работа.

„Да преценят дали цената, която трябва да се даде за тяхното преоборудване, отговаря като възможности, или е по-изгодно да се купят нови“, каза Каракачанов.  Ние сме декларирали нашата готовност, подчерта военният министър. 

Избори: Коалиция ГЕРБ-ВМРО не е обсъждана

Каракачанов коментира и предстоящата дата за парламентарните избори. Според него президентът първо е трябвало да направи консултации с парламентарно представените сили и след това да обявява дата. 

„Трябва да се избере най-подходящото време, в което хората хем да могат да гласуват, без да се притесняват, че могат да се заразят, хем да се осигури безопасността на хората, които участват в изборния процес“, смята Каракачанов. 

На въпрос възможна ли е коалиция между ВМРО и ГЕРБ за предстоящите избори, той заяви, че все още не е обсъждано подобно нещо.

Относно призива да не се отделят толкова много средства от Бюджет 2021 за отбрана той заяви, че в момента няма страна в света, която да е намалила разходите си за отбрана. „Тези, които го говорят в парламента или извън него, просто са едни елементарни популисти“, заяви министърът.

Що се отнася до преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, Каракачанов заяви: "Ако продължават да се държат като ментор на България, още дълго време ще си почакат."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови