Купуват медицински хеликоптер с евросредства, ще ремонтират 4 вертолета Кугър

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2021 в 11:16 2757 0

Министерството на здравеопазването е стартирало процедура за обществена поръчка за закупуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната. 

Това стана ясно, след като здравният министър Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани. 

Хеликоптера с европейски средства ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на страната, посочи Ангелов. Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали. 

„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от МС.

Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър. Премиерът беше категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина. 

В рамките на първото за 2021 година правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че страната ни до този момент успява по възможно най-добрия начин да преодолее кризата, предизвикана от COVID-19. „Изпратихме една трудна година, от февруари до декември – пандемия с много и различни мерки, които се налагаше да се взимат, много трудности за българските граждани, за бизнеса, за икономиката. Но мисля, че възможно по най-добрия начин преодоляхме до момента тези неприятности“, отбеляза премиерът. Борисов изтъкна, че в цяла Европа продължават да се налагат строги мерки, което няма как да не влияе върху финансите и икономиката на страните членки. „Остава ни ваксината като спасителен пояс, ритмично засега върви ваксинирането“, посочи още министър-председателят и добави, че в това отношение страната ни също има строга организация и се справяме по един от най-добрите начини в Европа.

„От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев“, отбеляза Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови