Правилата на играта са ясни: Депутатите няма да са длъжни да гласуват

Йорданка Веселинова 08 ноември 2022 в 14:37 2498 1

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Пленарна зала

Депутатите окончателно приеха новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. 

Точно три седмици бяха необходими на народните представители, за да си приемат правила за работа на 48-ия парламент. Междувременно вече се чуха обвинения, че правилникът се нарушава. Миналата седмица "Продължаваме промяната" заявиха, че с бързането за връщането на хартиената бюлетина се погазват нормите, заложени в него. Нещо повече - в сряда, в знак на протест, депутатите от групата на ПП демонстративно напуснаха заседанието на правната комисия.

Идеята на БСП най-сетне да се въведе дефиниция за "присъстващи" депутати очаквано предизвика разгорещен дебат. Той започна с изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, според когото при всяко гласуване трябва да участват над 121 депутати, от които повече от половината да са "за", за да мине дадено решение. С други думи, от ДПС поискаха всяко гласуване да се явява проверка на кворума. (Парламентът взима решения с най-малко 61 гласа. Това се случва при кворум от 121 души - б.а.) Кристиан Вигенин защити оригиналното си предложение и заяви, че чрез него председателят на НС няма да може да променя "правилата на играта" по свое усмотрение. Вигенин заяви, че депутатите имат право да изразят мнението си и с решението да не гласуват, но да са в зала. В крайна сметка предложението на ДПС не мина, а депутатите приеха предложението на БСП. Така вече бе заложено и определение за присъстващи депутати.

Процедурата по начина на водене в НС остава, въвеждат обяснение на малцинствен вот

Не бе прието предложението на "Продължаваме промяната", в което се предвиждаше да се забрани кворумната хватка депутатите да могат да изваждат картите си и да не участват в гласуванията, като така да свалят и кворума. От ПП предложиха депутатите, които са в зала, да бъдат длъжни да гласуват. Тази идея мина в комисия, но днес в зала Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС предложи отпадане на предложението. Така депутатите запазиха правото да използват старите кворумни игри.

Игрите на кворума с правила. Процедурите по начина на водене без ограничения, законите минават и с по-малко от 121 гласа

Окончателно бе отхвърлена и идеята на БСП за връщане на заплатите в плик. Народните представители отхвърлиха идеята на левицата да се отмени банковото разплащане, което бе въведено чрез промяна в правилника миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

1

Муню

08.11 2022 в 15:21

Голяма игра, голямо чудо. С най-важните неща са се занимавали. Браво юнаци, браво! Голямо мислене е паднало. Какво не му е ясно? Ако присъства а не гласува се брои за въздрържал се - очевидну се въздръжа от гласуване. Аман от селски тарикати
 
X

Да помогнем на украинските деца!