КС ще разгледа питането на Гешев по промените в НПК и ЗСВ

OFFNews 27 юни 2023 в 12:15 763 0

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Конституционният съд допусна за разглеждане искането на предсрочно отстранения главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които бе въведен механизъм за разследване на обвинител №1 и бе свалено мнозинството за освобождаването му от 17 на 13 гласа.

Решението е взето с мнозинство от 10 гласа.

В НПК бе записан текст, според който потвърдените от горестоящ прокурор откази за образуване на досъдебно производство за тежки престъпления и други изрично изброени състави, ще могат да се обжалват пред съд, а той ще може да връща преписката на прокурора със задължителни указания за прилагане на закона.

Гешев оспори тези промени в НПК и ЗСВ и с днешното си определение КС прие, че ще се произнесе по тях.

Това поставя Висшият съдебен съвет в трудна ситуация, след като миналия четвъртък той откри процедурата за избор на нов главен прокурор. Според част от кадровиците делото може да е основание за спирането ѝ, тъй като решението на КС пряко я засяга – от него зависи с какво мнозинство ВСС избира главен прокурор. Други обаче твърдят, че няма причина за спиране, тъй като обсъждането и гласуването на евентуалните кандидатури е насрочено за 26 октомври. Очаква се дотогава КС да се е произнесъл.

Веднага след като стана ясно, че КС допуска за обсъждане искането му, Гешев написа във фейсбук, че рекордно бързото му отстраняване е трябвало да изпревари произнасянето на съда и че "крадливи политици подчиниха ВСС на своите собствени страхове и го принудиха да спазва техния задкулисен график". 

Ето какво целия текст на Иван Гешев във фейсбук:

Днешното решение на Конституционния съд да допусне за разглеждане искането ми за обявяване за противоконституционни на промените в Закона за съдебната власт и НПК потвърждава казаното от мен:
1️⃣ Рекордно бързото ми отстраняване трябваше да изпревари произнасянето на КС.
2️⃣ Крадливи политици подчиниха Висшия съдебен съвет на своите собствени страхове и го принудиха да спазва техния задкулисен график.
Ако някой не беше разбрал това досега, то днес цяла България видя истината.
Истината е, че, ако процедурата не беше приключила, тоест ако се спазваха Конституцията, законите и правилата на самия Висш съдебен съвет, той трябваше да я спре до окончателното решение на Конституционния съд.
А тогава вече можеше и да няма възможност да ме отстрани само с 13 гласа. Тогава щяха да са необходими 1️⃣7️⃣ гласа - толкова, колкото са нужни и за председателите на ВКС и ВАС.
Всички вече знаят, че този несправедлив “закон”, освен противоречащ на основни правни принципи, е създаден за и насочен персонално към мен.
Явно сериозно притесних дълбоката държава и крадливото задкулисие, след като от страх бяха принудени да правят цял закон за един човек.
Този позорен акт е показателен за тъжното време, в което живеем и поражда логичния въпрос:
След като крадливи политици могат да стигнат до такава брутална разправа с главния прокурор на Република България, то как тогава всички останали хора могат да бъдат защитени от политически репресии❓
Както е казал проф. Живко Сталев, “държава без върховенство на правото е форма на организирана престъпност”.
Живеем във време на политически организирана престъпност!
#времеедаизметемполитическиябоклук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!