Пожарната и МВР болница да не се ръководят от вътрешното министерство, предлага Рашков

Разследващата дейност е зависима от безотговорни хора, заяви той

Ружа Райчева 19 януари 2022 в 16:54 3175 0

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Отделна агенция за пожарната, МВР болница да премине към Министерството на здравеопазването, а разследващата дейност да не бъде "зависима от безотговорни хора" в прокуратурата.

Това са част от приоритетите пред новото ръководство на МВР, обявени от вътрешния министър Бойко Рашков по време на днешното заседание на Комисията по вътрешен ред и сигурност в НС.

Той представи политическия си кабинет, както и визията и стратегията за управление на ведомството: 

"МВР е едно от най-големите по състав ведомства в страната - около 50 000 души. В годините, специално последните 10, този състав е бил постепенно редуциран, за да се стигне до днешния състав от около 50 000 души. Можем да кажем, че има тенденция за намаляване. 

Когато възникне въпросът за служители на глава от населението, обикновено се стига до извода, че има прекалено много служители на МВР, но не се взима предвид, че не всички служби са с полицейски функции - като Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Тя трябва да се обособи в самостоятелна агенция, която да се занимава и със спасяване на хора. Да бъде снабдена с летателни средства - хеликоптери за спасяване и пожарогасене. 

Друг спорен въпрос - дали МВР болница да излезе от структурата на вътрешното министерство и да влезе в Министерството на здравеопазването. Това е структурна промяна, която ще се отрази на по-високата ефективност на МВР. 

На снощен разговор с финансовия министър Асен Василев разбрах, че МФ отделя доста средства за техника. Много средства ще бъдат заделени за камери за наблюдение. 

Състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията ѝ е една сериозна пречка за своевременните разследвания. По нашия Наказателно-процесуален кодекс (НПК) един разследващ орган може да започне разследване, само когато е изправен пред неотложен случай. 

По този повод редовно се случва да трябва да чакаме някой прокурор да започне разследване. Например, приключили сме есента един епизод от сагата "Автомагистрали", но до ден днешен нямаме отговор по въпроса от прокуратурата. Има няколко такива случаи. 

Крайно време е аномалията прокурорът да иска достъп до СРС-та да приключи. По НПК само главният прокурор може да разреши използването на СРС-та. Пита се защо сме разрешили в закона подобно прокурорско сътрудничество. 

През септември Националната следствена служба разследва епизод от проблемите с АМ "Хемус". Наблюдаващият прокурор тогава, вместо това, сложи предложението на следователите на бюрото си и излезе в 20-дневен отпуск, докато чакахме бързина в разследването. Така държавата бива блокирана в разследващата си дейност и е зависима от безотговорни хора. 

Има 22 дела в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", които отлежават от 2017 г. и не се движат от съответната спецпрокуратура."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови