Последният пленарен ден: Депутатите гласуват бюджета, ИК влиза отново в зала

Йорданка Веселинова 23 декември 2022 в 06:30 1491 0

Архив

Снимка БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

В последния пленарен ден за 2022 г. НС ще гласува удължителния закон на бюджета. Очаква се днес частичното вето на президента Румен Радев върху Изборния кодекс да бъде окончателно преодоляно, а новите изборни правила, според които машинното гласуване се обезсмисля, да влязат в сила.

След като вчера депутатите не успяха да приключат работата по бюджета, днес текстовете трябва да бъдат окончателно приети. Спорните теми, които продължават да стоят, са свързани с падането на тавана на пенсиите (предложение на ГЕРБ-СДС, прието в комисия - б.а.) и ще се актуализират ли на база по-големия от двата показателя – 100% от ръста на осигурителния доход или 100% от ръста на инфлацията. (Предложение на ПП, прието в комисия. Според източници на OFFNews в парламента тази идея ще бъде отхвърлена, тъй като ще е твърде скъпа за бюджета - б.а.)

Другите ключови предложения в законопроекта са свързани с увеличението на заплатите на педагогическите и непедагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование до 125% от средната заплата. (Предложение на ПП, отхвърлено в комисия - б.а.

Отворен продължава да стои и въпросът кой ще плаща третият ден от болничния. (В комисия ПП предложи бизнесът да плаща първите два, а не три дни от болничния. От ДПС предложиха НОИ да плаща всички дни, а бизнесът - нищо. И двете предложения бяха отхвърлени - б.а.)

Четири заседания и 44 часа по-късно: Хартиената коалиция окончателно прекрои Изборния кодекс

Депутатите ще гласуват и ветото на Изборния кодекс. Миналата седмица президентът Румен Радев наложи частично вето на Изборния кодекс, което обаче бе лесно преодоляно в парламентарната правна комисия с желязното мнозинство на ГЕРБ, ДПС и БСП. Вече е постъпилото негативно становище на БНБ, в което се посочва, че "специална хартия" за машините няма и може да бъде осигурена в срок до 8 месеца. Това означава, че ако има предсрочни избори, което е все по-вероятно, за машините няма да има хартия и следователно машинното гласуване изобщо ще отпадне. 

Очаква се дебатът да не се проточи много, тъй като времето на парламентарните групи е ограничено.

Планирана е и среща по инициатива на номинирания за премиер от ПП акад. Николай Денков с останалите партии. На нея трябва да се обсъдят предложенията към програмната декларация за националните приоритети и работата на НС през следващата година. От ПП дадоха заявка, че по време на празниците ще изготвят и график за реализирането на всички приоритети. За 3 януари е планирана нова работна среща между партиите, когато да се финализира програмната декларация. От ПП планират да я предложат за гласуване на 5 януари. Ако тя бъде отхвърлена, то "Продължаваме промяната" ще върне втория мандат неизпълнен.

В програмата на депутатите са още промените в Закона за устройство на територията, ЗИД на Закона за медиацията, ЗИД на Закона за предучилищното и училищното образование, както и ЗИД на Закона за кадастъра и имотния регистър.  По информация на OFFNews от парламента депутатите първо ще разгледат Изборния кодекс, а след това и бюджета. Ако заседанието се проточи твърде дълго - то останалите проектозакони няма да се разглеждат. След това депутатите ще излязат във ваканция до 3 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!