Последна среща на върха в Брюксел в рамките на европредседателството ни

OFFNews 28 юни 2018 в 06:53 2161 0

Лидерите на ЕС се събират днес и утре в Брюксел на последната среща на върха в рамките на българското председателство, съобщава БНТ.

На форума премиерът Бойко Борисов ще представи основните резултати от българското ротационна председателство на Съвета на ЕС.

Специален акцент ще бъде поставен върху връщането на Западните Балкани в Стратегическия дневен ред на Евросъюза, напредъка в изпълнението на инициативите по Отбранителния пакет на ЕС и финализирането на диалога по директивата за командированите работници в сферата на услугите. Дебатите на съвета ще бъдат доминирани от миграцията - тема, по която страните членки остават силно разединени. Отношенията със САЩ и Брекзит също са в дневния ред на лидерите.

Провал в намирането на решение за миграцията би показало, че Европейският съюз е слаб и няма външни граници. Това казва в поканата си към европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Темата за миграцията ще бъде основна за срещата на върха. Според Туск европейците очакват от политиците решителни дейния, които да им върнат чувството за сигурност. С поглед и към предстоящите догодина евроизбори Туск предупреждава, че крайните популисти ще използват темата за миграцията. Доланд Туск предлага и конкретни мерки за справяне с нелегалната миграция. Като създаването на платформи извън ЕС, където мигрантите да се настаняват и да бъде преценявано кои имат право да дойдат в Европа.

Държавите, в които ще приемат такива платформи, ще получават финансиране от Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят и търговските мита, наложени от САЩ. Според Туск отношенията с Вашингтон се вложават не само заради търговията и Европа трябва да се готви за най-лошите сценарии. Брекзит също ще бъде в дневния ред на лидерите, очаква се те да изразят загриженост от липсата на напредък по въпроса за границата между Ирланция и Северна Ирландия.

Бойко Борисов ще информира колегите по изпълнението на решения, взети на предишния съвет. Той ще даде съвместна пресконференция с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, последва за българското председателство. От 1 юли Австрия поема щафетата от България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови