Едно време оцетът се е правел в дървени съдове, а рецептата за приготвянето му е известна отдавна. Познат е и в древните култури. Прави се от грозде или ябълки, които трябва да ферментират. Домашният ябълков оцет има очистващи, целебни, хидратиращи и тонизиращи свойства - това са ползите от оцета. Оцетът от ябълки е богат на витамини и антиоксиданти, освен това съдържа необходимите за организма ензими и танини.
Ползите от ябълковия оцет са много. Ензимите в него остават във висока концентрация. Те провокират всички клетъчни реакции и са абсолютно необходими на жизнеността на организма. Ябълковият оцет за здраве е добре известен, както и рецептата.
Как се прави оцет
Рецептата за ябълков оцет не е трудна за изпълнение. Той може да се направи от цели ябълки и от прясно изцеден ябълков сок.
Процесът преминава през няколко етапа. Ферментацията на ябълките първо води до сладък сайдер (ябълково вино). После преминава през сух сайдер, за да се превърне в ябълков оцет. Натуралният ябълков оцет не минава през нагряване и така запазва всички полезни вещества.
Най-подходящи за перфектната рецепта са добре узрелите плодове от късните сладки сортове, защото ферментират най-добре. Рецептите предвиждат използването на дървени съдове.
Произвеждането на ябълковия оцет протича в 3 етапа:
- Ферментация – преработка на захарите, затова се предпочитат сладки сортове, с помощта на дрожди. Възможно е да сложите захар за по-бързо протичане на процеса.
- Вкисване.
- Филтриране на готовия оцет и разливане в бутилки.
Ябълков оцет - рецепта
Ябълките не се мият, ако са мръсни, се избърсват. Нарязват се на парчета, като се отстраняват семките е сърцевината. Настъргват се или се смилат с месомелачка на пюре. Съдът се покрива с марля и се оставя на тъмно за 2-3 дни на стайна температура.
През 8–12 часа разбърквайте с дървена лъжица. Ябълковата маса трябва да потъмнее и на повърхността ѝ да изплува пяна и лек мирис на кисело. Следва прецеждане на пюрето, а сокът излейте в стъклена бутилка до 75% от обема й.
Рецептата позволява, ако сокът не е сладък, може да добавите захар в пропорция 50-80 грама на литър от сока, като захарността не бива да надвишава 20%. Ако е много кисел, разредете с малко вода - 50-100 мл. на всеки литър.
На гърлото на съда сложете гумена ръкавица, пробита на няколко места с игла, и оставете сместа на тъмно при 20-25 градуса за около 30-40 дни. Уплътнете гумата към гърлото, за да не влиза въздух.
Ферментацията е приключила, когато ръкавицата се е издула, а оцетът е просветлял. Предстои отлежаване на тъмно за до 60 дни.
Готовият домашен ябълков оцет се филтрира през няколко слоя марля, разлива се по бутилките и може да се употребява през следващите 3 г., ако е в тъмен шкаф.
Ако спазвате рецептата, ще получите добро качество.
Ябълков оцет - употреба
Употребата на ябълковия оцет е в две посоки - лечебна и като подкиселител на ястия. Много жени го използват в усилията си да отслабнат, като пият по една супена лъжица дневно.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Amethyst
Цонев: Момчето порасна, стана лидер и партията го припозна. Доган нека почива
Джендо Джедев
Бедните държави са гневни, че богатите им дават едва 300 млрд. долара за климата
Джендо Джедев
Цончо Ганев на събитие за ''модернизация'' на Китайската комунистическа партия в Пекин
Джендо Джедев
Украйна има одобрението да атакува Русия с френски ракети с далечен обсег