Попова: Не събрахме данни, че Бююк е политически преследван

OFFNews Последна промяна на 12 август 2016 в 13:42 6001 7

Попова: Не събрахме данни, че Бююк е политически преследван

На турския гражданин Абдуллах Бююк е отказано убежище, защото не е имало достатъчно данни, че той е преследван политически в Турция. Това стана ясно от изказване на вицепрезидента Маргарита Попова, която е на посещение в Санаторно-оздравителен комплекс - Камчия.

Както OFFNews писа в четвъртък, комисията по помилванията при вицепрезидент е отказала да предостави убежище на турския гражданин, тъй като не е имало налице законови основания за даване на закрила от този тип. Това е станало на 27 юли, а искането на турчина е от февруари месец. 

"Убежището е една от формите за закрила и след проучвания на комисията няколко месеца не се събраха данни, които да установят, че има основания по закон турският гражданин да получи точно този тип закрила", коментира Попова.

"В молбата се претендира за политически преследвания, затова че може да е неудобен в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила. Обстановката е много сложна, тежка и е трудна за преценка. За нас като държава и като общество е може би най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и става дума за ситуация, която изисква познаване в детайли, много информация, не само обмяна на информация, но и добро разчитане на тази информация, добра оценка и преценка, затова трябва да сме много внимателни", обясни Попова.

Сигурно ще бъдем засипани от подобни искания и за нас не остава нищо друго освен да си гледаме работата по закон – когато хората търсят някакъв вид закрила, нещата да бъдат оглеждани спокойно и внимателно, смята Попова.

Тя призова да сме внимателни и в оценките към българските институции, защото в момента всички са подложени на най-високото напрежение заради регионални и глобални проблеми.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов индиректно призна, че предаването на Бююк в Турция е в резултат на политическа договорка. "Ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ние се втренчваме в един от 25 000 случая. С цената, ако трябва на всичките да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България", заяви Борисов в интервю за Нова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13204

8

Shoshon

15.08 2016 в 15:47

Лъжа !

29215

4

Лопе де Вега

12.08 2016 в 14:34

Търсихте ли такива данни, Маро? Някой помисли ли защо боко толкова напира да го върне? Има ли още турски граждани с неуредено положение у нас или върнахте и тях с такава скорост. Според нас, простите, ердо султан е наредил на боко да му го предаде, като му е обяснил какво го чака, ако не изпълни султанската заповед. Тогава боко - пръв мъжкар - рекъл ми добре и изпълнил заповедта. Така ли е било?

Поздрав!