Поне един от списъка на Петков плащал за провокации на протеста на полицаи и пожарникари

Ангел Марковски 16 февруари 2022 в 14:00 5336 3

Снимка БТА

Лена Бориславова

Поне един участник в корупционния списък на Кирил Петков организира масовостта на протестите на пожарникари и полицаи, предвидени за този уикенд. Това е информирал вътрешният министър Бойко Рашков колегите си в правителството. Освен това криминално проявени от цялата страна също готвят подобна организация, съобщи след заседанието на Министерски съвет говорителят на кабинета Лена Бориславова. Тя добави, че днес Петков ще проведе среща с протестиращите, на които да бъдат обсъдени техните проблеми и ще сподели визия за разрешаването им.

"Организацията на протестите тече въпреки диалога, който е в ръцете на правителството и протестиращите. Криминално проявени срещу заплащане биват стимулирани да участват в тези протести, част от тях са купувачи на гласове в различни райони и са известни на органите на МВР. Има данни, че поне едно от 19-те лица в списъка на Кирил Петков съдейства за организирането на по-масови протести", каза Бориславова.

По-късно на брифинг в Министерския съвет вътрешният министър Бойко Рашков коригира съобщението на говорителя на кабинета Лена Бориславова - МВР има информация за риск от провокации на протеста на "Възраждане" срещу зеления сертификат - т.нар. "Български конвой на свободата", насрочен за следващата сряда. 

Нямаме никакви опасения, че на протеста, който се планира от синдиката на МВР, ще има действия, които ще застрашат обществения ред. Това е изключено. Станала е грешка, става въпрос за протестите, които се подготвят за сряда. Грешки и лапсуси стават - знаете много добре, заяви Рашков.

Синдикатите на пожарникарите и служителите в МВР съобщиха в понеделник, че организират протестите заради гласувания на първо четене държавен бюджет, в който по думите им не са заложени искани увеличения на заплатите. Първият протест ще е на 19 февруари и е организиран от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите. Той ще е пред сградата на Министерския съвет, като са планирани шествия до Министерството на финансите и Народното събрание. За неделя е планиран протест на синдикалната федерация на служителите в МВР пред парламента.

От думите на Петков се разбра, че в списъка с хора, които според него са в основата на корупцията в България, са бившият премиер Бойко Борисов, депутатът от ДПС санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски, Христофорос Аманатидис-Таки, Младен Михалев-Маджо, Петьо Петров-Пепи Еврото, Румен Гайтански-Вълка. По време на парламентарен контрол Петков заяви, че го е предал на 20-ия в него, визирайки главния прокурор Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

16.02 2022 в 15:05

12 години мълчаха, сетиха се да протестират първия месец на новото правителство :D
 
X

Подкастът на OFFNews