''Поне двама представители на Радев са знаели, че ще гоним руски дипломати''

10 основни извода на депутата след вчерашното закрито заседание със службите в НС

Ружа Райчева Последна промяна на 30 юни 2022 в 09:16 3027 3

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев обяви, че поне двама представители на президента Румен Радев са знаели, че ще бъдат изгонени руските дипломати, както и че българските служби разполагат с достатъчно информация да обявят всички 70 души с дипломатически статут за "персона нон грата".

Това става ясно от публикация на Мирчев във Фейсбук. Вчера по искане на БСП се проведе извънредно закрито заседание, на което бяха изслушани премиерът в оставка Кирил Петков, шефът на ДАНС Пламен Тончев, както и шефовете на ДАР и военното разузнаване.

Преди изслушването Петков обяви, че решението не е еднолично, а е взето на базата на решение на Съвета по сигурност към Министерския съвет и на три доклада от ДАНС.

След края на закритото заседание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обясни, че става дума за две групи експулсирани лица за две различни основания. Едната група се състои от дипломати, другата от дипломатически персонал, но без статут на дипломати.

Ето и целия текст на публикацията на Ивайло Мирчев:

"Изгонените 70 руски дипломати са на път да се превърнат в легенда, почти като "английските пилоти" от "Ало, ало". Вчера присъствах на закритото заседание на парламента с достатъчно класифицирана информация, която води до 10 основни извода (някои от тях притеснителни):
1. Има достатъчно информация от службите тези 70 души с дипломатически статут да бъдат обявени за "персона нон грата".
2. На заседанията на консултативния съвет по сигурност към премиера е имало поне двама представители на президента, които са били наясно с всяка стъпка в този процес.
3. Има всички индикации, че информация за антибългарска дейност на руските служби е имало и в предишни години. Въпросът е защо предните правителства не са взели мерки за защита на националния интерес?
4. Притеснителни са подробностите, които научиха всички народни представители (но не могат да бъдат коментирани поради характера на заседанието) относно мащаба на руската разузнавателна дейност в България и степента на проникване на руските шпионски мрежи по високите етажи на държавата.
5. Българските служби са в тежка битка с предатели вътре в тях, които работят срещу България. Службите ни са тежко пробити и е нужна реформа за ограничаване влиянието на Путин върху тях.
6. Изгонването на "70-те руски дипломати" показва, че в ДАНС, МВнР и МС има хора, които работят за защита на българския национален интерес и те трябва да бъдат подкрепени.
7. Правителството е свършило отлична работа с тези 70 "дипломата". Единствената критика е, че не е изгонена самата Митрофанова. А това трябва да стане възможно най-бързо.
8. Планът за депутинизация на Демократична България трябва да се превърне в топ приоритет за България. Това включва нулева енергийна зависимост от Путин и Русия.
9. Има високопоставени български политици, които откровено работят за интересите на Русия, а не на България. Тези псевдопатриоти трябва да бъдат разобличени и да поемат отговорността си пред народа.
10. Ако президент, премиер и парламент не гледат в една посока в защита на българския интерес, България ще продължава да бъде вестибюла на Европа, през който Русия на Путин извършва зверствата си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3433

4

DARTH VADER

01.07 2022 в 10:54

СЛУЧИ СЕ ТОВА,КОЕТО БЕШЕ НУЖНО ДА СЕ СЛУЧИ МНОГО ОТДАВНА...
НО,НАИСТИНА Е НУЖНО НОВО ПОСТРОЯВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА,ЗАЩОТО СЪВЕТСКИТЕ ПИПАЛА СА СГРАБЧИЛИ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ЖИВОТА...
ЖЕЛАЯ УСПЕХ НА ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ,КОИТО ПОКАЗАХА БЕЗСТРАШИЕ...
БРАВО,КИРО!!!

3433

3

DARTH VADER

01.07 2022 в 10:54

СЛУЧИ СЕ ТОВА,КОЕТО БЕШЕ НУЖНО ДА СЕ СЛУЧИ МНОГО ОТДАВНА...
НО,НАИСТИНА Е НУЖНО НОВО ПОСТРОЯВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА,ЗАЩОТО СЪВЕТСКИТЕ ПИПАЛА СА СГРАБЧИЛИ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ЖИВОТА...
ЖЕЛАЯ УСПЕХ НА ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ,КОИТО ПОКАЗАХА БЕЗСТРАШИЕ...
БРАВО,КИРО????

1005

1

Кариерен

30.06 2022 в 10:54

Господата И. Мирчев и Хр. Иванов трябва да задълбочат познанията си в областта на дипломацията или да не се изказват. НЯМА "дипломатически персонал, но без статут на дипломати". ИМА дипломати и персонал на дадено посолство, който се дели на "технически" и "обслужващ", но и двете категории НЕ СА дипломати. Така, че на практика не се експулсират 70 дипломата, а общо 70 служители на руските дипломатически и консулски представителства в България, които са дипломати + гореспоменатия персонал.
Горното за сведение на политиците, които се мислят за компетентни по всичко.