Бюджетът ще почака заради извънредно изслушване на Петков и шефа на ДАНС

Закритото заседание е по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова заради изгонените руски дипломати

Ружа Райчева 29 юни 2022 в 17:19 4521 3

Снимка БТА/Владимир Шоков

Депутатите насрочиха извънредно заседание на парламента от 18:30 часа, за да бъдат изслушани премиерът в оставка Кирил Петков и шефът на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев заради експулсирането на руските дипломати. 

Закритото извънредно заседание е по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че спира разговорите с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство именно заради изгонените руски дипломати.

От 216 гласували народни представители всички единодушно бяха "за" предложението.

Депутатът от БСП Филип Попов поиска извънредното заседание да започне веднага, въпреки че в момента депутатите обсъждат Закона за държавния бюджет на второ четене. Лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи депутатите до 18 часа да разискват бюджета, а след това да започне извънредното заседание. Впоследствие искането на Попов се уеднакви с това на Атанасова.

Въпреки настояването на Попов и Атанасова зам.-председателят на НС Мирослав Иванов продължи с гласуването по отделните параграфи на Закона за държавния бюджет. 

"Това, че Вие нарушавате Конституцията в момента, не ни изненадва изобщо. Предупредих Ви, че подхождате абсолютно неправилно към предложението на БСП. Считам, че ако не свикате заседанието от 18, рискувате много да има безредици в залата, безкрайни процедури, както и Законът за държавния бюджет да се провали на второ четене", призова Атанасова. 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че явно цялата зала иска това изслушване и че решението на Петков да експулсира такъв голям брой руски дипломати е безпрецедентно в историята на българската дипломация. "Спомнете си, че досегашният председател Никола Минчев си отиде, защото прикриваше министър-председателя", обърна се към Мирослав Иванов той.

Народните представители все пак продължиха да обсъждат бюджета, но повечето депутати от групите на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ" напуснаха залата. 

В крайна сметка зам.-председателят на НС Мирослав Иванов насрочи извънредното изслушване от 18:30. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев предложи в изслушването да бъдат включени и председателят на военното разузнаване, както и шефът на ДАР. Предложението му се прие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

29.06 2022 в 18:48

Русия е агресор признат и от ООН.Русия пряко се намесва във вътрешните работи на Родината. Русия не спазва договора за доставка на газ. Не разбирам БСП за България ли е или за Русия, какво чака оттам пари ли? Дали ако бяха изгонени дипломати от друга държава щеше да вдига такъв шум. Има ли друга партия в света , която да пренебрегва националния интерес пред чуждия.

14469

2

случайно прочетох

29.06 2022 в 18:23

Не е ли по-важен бюджета?

5827

1

pisnamiotmutri

29.06 2022 в 17:30

Дойде ред и на БСП да ни занимава с глупости