Петков към Нинова: Утрото винаги е по-мъдро от вечерта

Ружа Райчева 29 юни 2022 в 21:49 7394 1

Снимка БТА/архив

"За тези решения утрото винаги е по-мъдро от вечерта", заяви премиерът в оставка Кирил Петков по повод условието на лидера на БСП Корнелия Нинова да преговаря с "Продължаваме промяната", само ако той не е техният кандидат-премиер в следващо правителство.

Петков заяви, че по време на извънредното изслушване в парламента е станало ясно, че решението за изгонването на руските дипломати е дълъг процес, започнал още през март. 

"Доста служби са били включени в тази задача. В момента не сме в нормална ситуация, войната предизвика нова ситуация в ЕС. Стана ясно, че реално руското посолство продължава да имат над 40 служители, което е голяма бройка в сравнение с европейските държави", каза той. 

Премиерът в оставка каза още, че е имало опити за политически маневри по време на изслушването, но че се надява депутатите да са се запознали с реалните факти. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от своя страна обясни, че руската шпионска школа е сериозна, използва всички възможни средства и е правела именно това в България: 

"Става дума за две групи лица и за две основания. Едната се състои от дипломати, другите са персонал, който също е дипломатически, но без статут на дипломати. Едното основание е за неприсъща дейност, а другото е с установяване на пропорционалност на руското представителство с нашето в Русия", обясни в кулоарите Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови