Политическият дебат за Кърджали - главна тема турците и езикът им (снимки)

OFFNews 11 септември 2014 в 16:28 3538 0

Снимка OFFNews

Предизборен дебат в Кърджали, организиран от bTV.

Телевизионният диспут на bTV в Кърджали днес с участието на 7 водачи на партийни листи не можа да нагорещи площадката пред паметника на Васил Левски.

Рехави, но гласовити агитки с байраци и тениски бяха организирани от политиците, но местните жители не проявиха интерес към камерите.

Доста абсурдно формулирана се оказа и темата на диспута – „Бастионът Кърджали“.

На това кандидат-депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева реагира първа: „Кърджали не е ничий бастион, а е част от България, тук живеят български граждани и всяка партия, която работи последователно, може да направи свои структури в региона. Но коалицията с ДПС никога няма да се случи, колкото и колегите от БСП да се опитват да прехвърлят това на наш гръб. Кърджали беше предаден на ДПС от БСП, затова и години наред движението има мнозинство“.

Социалистът Милко Багдасаров опонира с твърдението, че на последния си конгрес БСП е извадила поуки от партньорството си с ДПС във властта и вече следва определена линия на поведение. Той не пропусна да припомни, че в 42-ото НС ГЕРБ и ДПС са били единомишленици по отношение на банковата ваканция и особено при насрочването на датата на вота, което според него не било случайно.

Водачът на листата на партия АБВ Трендафил Величков подчерта, че всеки политически монопол води и до икономически такъв.

Не трябва да допускаме парцелиране на България – Кърджали на ДПС, Варна на ГЕРБ и т.н., призова Величков.

"Политическите монополи си поделят страната и водят до икономически монополи на отделни партии в различните региони на държавата", заяви още водачът на листата на АБВ в Кърджалипо.

Според него подобен начин на водене на политика води до липса на държавност, в следствие на което хората са обезверени и на практика нямат никакво доверие в институциите.

По думите на Величков е време партиите и техните лидери да загърбят политиката на крайно противопоставяне и да започнат да говорят за управленски приоритети за развитие на държавата, за да може хората да направят своя мотивиран избор по време на вота.

Очаквано в дубата се включи и темата за изборните „туристи“ откъм Капитан Андреево, още повече, че датата на вота съвпада с мюсюлманския празник Курбан байрам.

Вторият в листата на ДПС Ердинч Хайрула (водачът на листата на ДПС - Лютви Местан, отказа участие в диспута) се оправда с Изборния кодекс, според който всеки български гражданин има правото да упражни вота си, независимо къде живее.

„На парламентарните избори през 2009 г. ГЕРБ докара в Кърджалийско 3 000 свои симпатизанти уж като наблюдатели и те гласуваха в секциите. Нека за спрем да говорим, че едва ли не 25 години ДПС оказва натиск върху населението да гласува в негова полза“, призова бившият депутат.

Първият в листата на Реформаторския блок Корман Исмаилов пък определи лидера на ДПС Лютви Местан като големия отсъстващ от дебата.

В минималните възможности за говорене участниците се отстрелваха с думи като „страх“, „бедност“, „геноцид“, адресирани предимно към ДПС.

Граждани от Кърджали: тук не те наемат работа, ако не знаеш турски

Жена от публиката заяви пред микрофона на бТВ, че синът и дъщеря й били питани от работодатели при кандидастване за назначения в частни фирми дали владеят турски език. Въпросната дама подчерта, че това бил неизменният въпрос при назначаване на всякакви позиции в Кърджали.

Пенсионерка от агитката на ГЕРБ разказа, че се натъквала многократно на турско-говорещи чиновници в администрацията на кмета.

„Ако политиците продължат да правят политики по този примитивен начин, то ДПС ще продължи да управлява Кърджали. Този подход е крайно обиден към местните хора, тук дневният ред е друг и очакванията от политическите партии са други“, заяви на свой ред и кметът Хасан Азис.

Той поясни, че в никакъв случай владеенето на турски език не е задължително и назначенията в администрациите не се правят на базата на етническия произход.

Водещият Антон Хекимян обаче намери за необходимо да продължи диспута с въпроса „Говори ли се в Кърджали на турски?“.

Мъже от публиката се развикаха, че в 21-и век е глупост да се поставя темата за майчините езици и призоваха за общи усилия на българи турци, за „да има фабрики и хляб за всички“.

Трендафил Величков от АБВ предложи при приемане на нови хора да се провежда изпит по български.

За Корман Исмаилов светлото бъдеще на региона започвало с края на модела „Пеевски – Доган“.

Винаги, когато ДПС е на власт, инвестициите в Кърджалийско се увеличават, необходима е нова земеделска политика и субсидиране на повече стопани, контрира Ердинч Хайрула.

ГЕРБ ще санира, а БСП ще увеличава социалните плащания

За Цвета Караянчева от ГЕРБ основно е в санирането на жилищните сгради (на откриването на кампанията на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов очерта санирането като основен приоритет), а за Милко Багдасаров от БСП – в повишаването на доходите и на социалните плащания.

На финала водещият Хекимян призова участниците и агитките да изиграят едно общо хоро и сам се хвана в него.

След това обаче кандидат-депутатите изразиха неудовлетворение от несполучливия дебат на открито заради невъзможността да представят политики и решения на проблемите, каквото всъщност се очаквало от тях.

„За съжаление, дебат не се получи, пак отидохме в онази крайност да се делим на българи, турци, българомохамедани, цигани и всякакви при положение, че проблемите са общи и най-вече социални, икономически, свързани с липсата на работа, на доходи и достойно заплащане.

Аз не случайно бях предложил този дебат да мине в тютюневата нива, защото тези избори ще минат, но проблемите на хората ще останат“, посочи Трендафил Величков, водач на листата на АБВ.

Според него ако не се промени кардинално политическата система с промяна на Конституцията и с въвеждането на ясни отговорности, с реформи в съдебната власт, всеки дебат ще остане празно говорене и надсвирване на агитки.

Той се обяви за ново възраждане на България и нова национална кауза, която е изгубена след 2007 г. Запитан защо винаги в Кърджали се търси етническият въпрос, той заяви, че след като напрежението е социално, то в този пограничен район няма как да не избие и в тази посока.

„Видяхме какво е при управлението и на ДПС, и на ГЕРБ. Не може ти да гледаш съседа, който е от другия етнос, да отива на работа, а ти да стоиш гладен у дома. Едните мачкат другите, а не трябва, необходими са ясни критерии, не може етническата принадлежност или религията да бъдат определящи. Това е остарял дебат, който ни връща много назад“, изрази недоволството си Величков.

Той посочи, че много се е надявал да се получи дискусия за достойното заплащане, за пенсионната реформа, за проблемите на младите хора, които бягат от страната, както и за системата на образованието, която произвежда неграмотни хора.

Величков разкри и две специални инициативи с адрес към Кърджали. Едната е за събиране на дарения от книги и предимно детска литература, които да бъдат изпратени при засегнатите от водните стихии райони.

За втората – подпомагане на фонда за Ин витро, организиран от независимия общински съветник в Кърджали д-р Марин Мухтаров, АБВ вече е направила дарение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!