PolitiCheck: Не е вярно, че в Украйна законно се отглежда ГМО, нито че земята е американска собственост

Василена Дотковa, Factcheck.bg 26 септември 2023 в 07:00 4267 2

• Не е вярно, че в Украйна законно се отглеждат ГМО култури;
• Украинският парламент не е разрешавал закупуването на земеделска земя от чужденци. Това право имат само украински граждани и компании, които са изцяло украинска собственост;
• Инвестиционната компания BlackRock е привлечена от украинската държава в създаването на фонд за бъдещото следвоенно възстановяване на страната, но няма право да придобива украинска земеделска земя;
• Сумата от 30 евро на тон за транспорт на украинското зърно, което се изнася, е поискана от Украйна, но засега ЕС не е взел решение за нейното предоставяне.

Твърдения:

Цончо Ганев, 14 септември 2023 г., от трибуната на Народното събрание:

„Преди около десетина години в Украинската рада беше гласувано и беше одобрено, беше разрешено в Украйна да започнат да се използват ГМО култури, в следствие на което най-големият производител на ГМО култури в лицето на Монсанто влезе мощно в Украйна.“

„Вследствие на което малко по-късно отново в Украинската рада беше гласувано, беше одобрено и беше разрешено закупуването, възможността на международни корпорации да станат собственици на една от най-плодородните земи на Земята, това е украинската земя. В резултат на което една от най-големите, може би най-голямата международна корпорация, мултинационална, Блек Рок изкупи огромна част […] от земеделската земя в Украйна.”

„Както се разбра от трибуната днес, не само ще имаме безмитен внос, а ще има и 30 евро или 60 лева субсидия за тон произведено зърно за украинските производители.“

Проверка:

Действащият от 2007 г. украински закон за генномодифицираните организми (ГМО) не забранява отглеждането на такива култури по принцип. Той обаче забранява те да се отглеждат без предварителна регистрация. Изискването е да бъдат описани в специален държавен регистър, който да позволява тяхното проследяване и прозрачността при използването им в храни или фуражи. В момента в Украйна няма нито един сорт ГМО, който да е регистриран за производство. Това означава, че в страната не могат законно да се отглеждат генномодифицирани растения.

Това потвърди за Factcheck.bg украинският първи заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки в телефонен разговор. Той заяви, че зърното за износ се изследва, за да се потвърди, че в него няма ГМО. Висоцки обясни, че Украйна иска да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) и затова се стреми да се придържа стриктно към европейските изисквания при износа. Той призна, че се случва при тестове на продукция за износ да бъдат открити партиди, които съдържат незаконно отгледана генномодифицирана земеделска продукция, най-често царевица, при която 2-3% от партидите съдържат ГМО. В тези случаи на фермерите се налагат предвидените по закон финансови санкции и не се допуска продукцията да бъде изнесена.

Чужди граждани и фирми не могат да притежават земеделска земя

Поземленият кодекс на Украйна заявява в чл. 1, че „земята е основното национално богатство и се намира под специалната защита на държавата.“ Според кодекса собствениците на земеделска земя в страната могат да бъдат единствено украински граждани, компании, чиято собственост е изцяло в ръцете на украински граждани, както и общините и държавата. Член 130 забранява чужди граждани, лица без гражданство или юридически лица да придобиват акции в компании или да членуват в организации, които са собственици на земеделска земя. В текста на закона се казва също, че тези ограничения върху собствеността могат да бъдат отменени единствено чрез референдум.

Между 1992 г. и 2021 г. в Украйна е бил в сила мораториум върху сделките със земеделска земя, който не позволява търговията със земя изобщо, дори между украински граждани.

Твърденията на Цончо Ганев са в синхрон с множество подобни изказвания на прокремълски анализатори и политици. Преди няколко дни с подобни аргументи против украинското зърно си послужи и унгарският президент Виктор Орбан, който го нарече „търговски продукт произхождащ от територии които може би отдавна са в ръцете на САЩ.“ Изказването му в интервю за унгарското обществено радио получи широк отзвук в руските медии.

Тези твърдения не са нови. Те могат да бъдат открити в публикации в руски медии още още от 2014 г. В публикация на РИА “Новости” оттогава, озаглавена “Колонизацията на Украйна от американските агрокартели набира скорост”, се отправят същите обвинения към Украйна и САЩ, и се споменават същите компании, които и днес.

След като Русия започна да пречи на износа на зърно от Украйна през миналата година, твърденията че става дума за търговски интерес на Запада получиха нов живот. През май изказване в този дух направи постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Той заяви, че храните изнасяни от Украйна, се продават от американски компании, водени от користни интереси, а не от нуждите на гладуващите хора по света. Твърденията бяха активно използвани и за дискредитиране на Черноморската инициатива за износ на украинско зърно, на която Русия сложи край през юли.

Компанията BlackRock, която „притежава света“

BlackRock e най-голямата компания в света за управление на активи. Тя управлява инвестиции на стойност над 9 трилиона щатски долара. Компанията е мултинационална, а централата й е разположена в Ню Йорк. В качеството си на чужд инвеститор тя няма право да притежава земеделска земя в Украйна по силата на украинското законодателство.

През май украинският президент проведе среща с ръководството на BlackRock. По инициатива на украинското правителство компанията е привлечена да участва в създаването на инвестиционен фонд за бъдещото възстановяване на Украйна след края на войната. В проекта са включени и други големи инвестиционни и консултантски компании като JP Morgan и McKinsey. Очаква се фондът да привлече инвестиции от милиарди долари, които ще бъдат нужни за възстановяването на страната.

Големият обем на активите, които компанията управлява, я прави основен инвеститор в много от най-успешните глобални бизнеси. Така тя се оказва и в ролята на злодея в множество конспиративни теории. „Защо всички най-големи компании в света са собственост на едни и същи хора?“, се казва в конспиративно видео в Инстаграм от март 2022 г., което успява да събере над 17 хиляди харесвания, преди да бъде свалено след проверка на Ройтерс.

В действителност обаче акциите в различни бизнеси, които BlackRock управлява, са собственост на нейните клиенти. Компанията взема решения за инвестирането на тези активи и гласува от името на клиентите си в управлението на бизнесите, в които те притежават акции. Тя наистина има голямо влияние като мащабен инвеститор, но не е собственик на активите, които й се приписват.

Подобно на други големи компании за управление на активи, BlackRock има публично заявена политика да инвестира в бизнеси с отговорно поведение в областта на климата и околната среда и социалните въпроси. Затова компанията е обект на враждебно отношение от страна на определени консервативни кръгове в САЩ, които я обвиняват че използва влиянието си за прокарване на либерални цели.

Отпуска ли се субсидия за украинското зърно

Идеята за подпомагане на превоза на украинското зърно за износ идва от Украйна и засега не е одобрена от европейските институции. Тя е лансирана публично за пръв път през август с аргумента, че износът от Украйна е силно затруднен заради войната, а страната е принудена да използва значително по-дълги и сложни логистични маршрути. Темата е повдигната и от еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски по време на дебат в Европейския парламент на 12 септември. Той заявява, че ще представи предложение транспортът на украинското зърно, което се изнася от страната, да бъде подпомогнат с между 20 и 40 евро на тон, за да се компенсират увеличените разходи. Идеята му среща отпор от участниците в дискусията. Предложението, за което говори Войчеховски, до момента не е разглеждано и средствата не са отпуснати.
Проверено:

Няма узаконено производство на ГМО култури в Украйна. Върховната рада не е разрешавала закупуването на земеделска земя от чужденци. Право да притежават земеделска земя в страната имат само украински граждани и компании, които са изцяло украинска собственост, както и общините и държавата. Инвестиционната компания BlackRock ще участва в създаването на фонд за бъдещото следвоенно възстановяване на Украйна, но няма право да придобива земеделска земя в страната. Сумата от 30 евро на тон за транспорт на украинското зърно, което се изнася, е поискана от Украйна, но засега ЕС не е взел решение за нейното предоставяне.

Василена Доткова

Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

По темата работи и Славяна Сечкова.

Factcheck.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

26.09 2023 в 09:39

И какви ще са последствията за тоя палячо? Точно така - никакви! И после що вирее педеруZката пропаганда? Защото няма последствия за лъжливите боклуци.

1687

1

Пенчо Прикарчин

26.09 2023 в 08:50

Бонбончо - сладур!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика